Annons
Ledare

Marknaden är den bostadslöses vän

Bostadsmarknaden behöver mer marknad. Inte mindre.
Ledare • Publicerad 26 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Familjebostad från förr.
Familjebostad från förr.Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Om tomaterna på marknaden kostar 50 kronor per kg kan staten bestämma att 20 kronor per kg är vad konsumenten borde betala. Resultatet blir tyvärr inte att alla får så många prima tomater de vill ha till ett facilt pris. Intresset för att odla tomater minskar däremot drastiskt eftersom förtjänsten blir lägre eller obefintlig. Köerna till tomatlådorna blir längre, den upplevda tomatbristen ökar. Motivationen att odla större eller godare tomater sjunker också, odlaren kan ändå inte ta mer betalt för dem.

Vid hög efterfrågan och fri prissättning gör tomatodlarna däremot allt för att få fram fler tomater. Utbudet ökar och fler kan få tomater med sig hem från marknaden. De lätt kantstötta säljs till ett lägre pris. De rödaste och godaste till ett högre.

Annons

Att påverka bostadsmarknaden via pris- och hyresregleringar får samma effekter som på andra marknadsområden. Om fastighetsägaren inte får ta så mycket betalt som potentiella hyresgäster är beredda att betala blir det mindre attraktivt att hyra ut eller bygga nytt. Däremot blir det mer attraktivt för den som redan har bostad att behålla sin hyresrätt om hyran är lägre än vad andra människor är beredda att betala. Det värdet kan också prövas på marknaden genom att sälja vidare ett hyreskontrakt. På en marknad med reglerade hyror är det som regel dock olagligt, svarta marknaden är det känt som.

Det hindrar inte att det kan göra ont när hyror och priser på bostäder rusar i väg och att det känns svårt för den som ska betala. Men metoden att göra det mindre lönsamt att hyra ut är bakvänd och feltänkt.

Ett omdebatterat exempel är Berlin. Den återförenade staden gick på några decennier från överflöd av fastigheter och lägenheter – många i dåligt skick – till stor efterfrågan på bostäder, därmed brist och kraftigt höjda hyror för nyskrivna kontrakt. I dag anses det fattas över 200 000 bostäder i Berlin, enligt tyska fastighetsförmedlarföretaget Guthman Estates rapport om fastighetsmarknaden i den tyska huvudstaden.

I gammal god regleringsanda försökte den rödrödgröna ledningen i Berling få bukt med de ökade hyrorna. Man köpte tillbaka gammal allmännytta från privata fastighetsägare och införde maxtak på hyresnivåer även för de privata hyresvärdarna.

Nyligen förklarades det av en domstol som författningsvidrigt ( TT/SvD 15/4). Berlinbor riskerar att få betala tillbaka den av de lokala politikerna införda hyresrabatten. TT beskrev det i sin rapportering med en ironisk notering: ”De lokala politikerna i Berlin får bakläxa av den tyska författningsdomstolen för sitt tilltag att tvinga hyresvärdarna att drastiskt sänka hyrorna för över 300 000 hyresgäster.”

Att ”tilltaget” har baksidor noterade inte TT.

Sänkta och frysta hyror är förstås uppskattat av dem som redan har lägenhet eller dem som lyckas få kontrakt. För dem som inte har någonstans att bo betyder de sänkta hyrorna att det blir ännu svårare att hitta någon bostad, köerna växer, priset blir längre väntetid. Enligt Guthman Estates rapport har utbudet av hyresbostäder i Berlin sjunkit kraftigt sedan den nya hyresregleringen infördes. Samtidigt fattas över 200 000 lägenheter, enligt samma rapport. Det har blivit svårare att få tag på lägenhet i Berlin.

Nu är Guthman Estate ändå uppmuntrande till dem som funderar på investera i Berlins fastighetsmarknad. Företaget menar att i Berlin är regleringen redan klar, medan på andra platser vet man som investerare inte vad som väntar. Det gäller att hitta positiva ingångar om man är i marknaden för att sälja fastigheter.

Nu visade sig inte reglerna i Berlin inte heller vara särskilt stabila. Det är också värt att fundera över om de verkligen ska tjäna på exempel på något att sträva efter. Det bör de inte.

Fri hyressättning och avreglering vad gäller bostadsbyggande och uthyrning är de effektivaste medlen för att få till så många bostäder som möjligt. Precis som hyresregleringar och subventioner har också även detta nackdelar. Inte att färre får bostäder, tvärtom. Men standarden i det som byggs och bjuds ut kommer att variera i högre grad, liksom hyrorna. Få förespråkar total regellöshet på detta område. Däremot gäller det att förstå vad olika regleringar har för effekter.

De finaste tomaterna för 20 kronor per kg åt alla alltid är ett omöjligt löfte. Liksom fin bostad till låg hyra åt alla när de önskar. Att lova sänkt pris är fullkomligt fel svar på frågan hur man råder bot på varubrist och kortar köer. Rätt svar är mer marknad.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons