Annons
Ledare

Märk förslagen för medborgarnas skull

”Avskaffa medborgarförslagen.” Det medborgarförslaget från en trelleborgare skickades till kommunen i mitten av 2006. Förslagsställaren ansåg att systemet med medborgarförslag var skendemokrati och slöseri med politikers och tjänstemäns arbetstid.
Ledare • Publicerad 22 december 2009
Marie-Louise Holm Persson föreslog bättre belysning i Stadsparken, vilket också blir verklighet.
Marie-Louise Holm Persson föreslog bättre belysning i Stadsparken, vilket också blir verklighet.Foto: 
Foto: 

Förslaget behandlades av kommunfullmäktige i januari 2007, och avslogs. Motiveringen var att det fanns ett relativt stort intresse från trelleborgarna att lämna förslag. Det var rätt beslut.

Medborgarförslagen fyller nu fem år, som Trelleborgs Allehanda skrev om i måndagens tidning. Syftet med systemet är att alla som är folkbokförda i Trelleborgs kommun får en möjlighet att påverka och förbättra kommunens verksamheter. Det innebär att även de som saknar rösträtt som till exempel unga under 18 år och personer med utländsk bakgrund som inte bott i kommunen mer än tre år, kan lämna förslag.

Annons

Systemet med medborgarförslag är i grunden bra. Invånarna har fler ögon och öron än de styrande politikerna och tjänstemännen. Därför är också invånarna mer insatta i de behov som finns på den lokala nivå som berör dem själva.

Att det inte finns någon uppföljning av hur det går med medborgarförslagen är däremot inte bra.

Tidningens förslag är därför att det borde införas en märkning av de förslag som lett till ett beslut. På så sätt tydliggörs den demokratiska processen.

Medborgarförslagen får inte bli ett alibi för att politikerna lyssnar på invånarna. Gå istället vidare och utveckla dialogen med medborgarna. Vad blir nästa steg för att engagera och bjuda in invånarna och få dem att aktivera sig mer i samhället? Det är den frågan man borde besvara. Att avskaffa medborgarförslagen är därför inte att föredra.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons