Annons
Ledare

Många förlorare på Centerns drag

Den kommande lag som ger tillfälliga uppehållstillstånd för personer utan asylskäl och med oklar identitet är olycklig på flera sätt. Vill det sig illa är det början på en politisk förtroendekris.
Publicerad 26 april 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Lööf stiftar lagar hon tycker är dåliga.
Lööf stiftar lagar hon tycker är dåliga.Foto: AKVELINA SMED/TT

Lagen om att öppna för tillfälliga uppehållstillstånd för ensamkommande som anmäler sig för gymnasiestudier är en juridisk katastrof, det har lagrådet konstaterat, summerat med orden "Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas". Och Migrationsverket har påpekat att det inte går att förena med kravet på att den som är uppehållstillståndssökande utan skyddsbehov måste klargöra sin identitet. Verket konstaterade i sitt remissvar att myndigheten kommer att behöva vägledning med den ”intresseavvägning som ska göras i fråga om statens behov av att ur ett säkerhetsperspektiv ha kontroll över vilka som vistas i landet.”

Trots att juristen och Centerledaren Annie Lööf förklarade på sin presskonferens i tisdags att lagen är riktigt dålig, valde hon och hennes parti att stödja den. Ett obegripligt ställningstagande för den som är utsedd av medborgarna till att stifta logiska, begripliga och rättssäkra lagar i riksdagen.

Annons

Debatten kom direkt att handla om de politiska konsekvenserna, inte minst vad gäller Alliansens framtid. Att Centern utmärker sig i migrationspolitiken är ingen överraskning, men att göra det med den här typen av lagstiftning är svårt att försvara.

Många ser sprickan i Alliansen som en socialdemokratisk vinst. Men för Socialdemokraterna och Stefan Löfven, som fullständigt lagt om linje och retorik i migrationspolitiken, är Centerns besked också en stjärnsmäll. Stefan Löfven saknar nu all trovärdighet när han först talar om att ”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra som arbetslösa i Sverige kan utföra” och sedan öppnar för att unga män utan asylskäl med oklar ålder och identitet får stanna i Sverige med skattefinansierade studier och uppehälle.

Det framstår som en bakvänd politik och Socialdemokraterna verkar vara SD och MP på samma gång. Försök förklara det för en väljare den som kan.

Rent partipolitiskt har Centerns beslut skapat kris i både Alliansen och Socialdemokraterna – en prestation i sig. Det går bara att spekulera i hur det påverkar valresultatet och en eventuell regeringsbildning efter valet. Möjligen har det ökat sannolikheten för en enpartiregering som söker stöd i riksdagen eller att S och M regerar ihop.

Lagen i sig har dessutom bidragit till en hetsig debatt med i huvudsak två läger. I själva verket är dimensionerna många och avvägandena svåra. Det är inte alls säkert att de som förespråkar en öppnare migrationspolitik är de vinnare de tror sig vara efter denna lagstiftning. Risken är att fler ifrågasätter hela asylsystemets existensberättigande och legitimitet, när avslag inte betyder avslag och staten inte har koll på identiteten på dem som får stanna. Det utgör också en grogrund för hetsig argumentation som blir främlingsfientlig eller rent rasistisk. Då är verkligen alla förlorare.

Den nationella välfärdsstatens konstruktion bygger i hög grad på kontrollerade gränser. Det är denna konflikt som måste hanteras intellektuellt. Tyvärr är det alltför få som klarar av den debatten och istället blir det känslor som styr politiken– just nu så illa att undermålig lagstiftning är på väg att klubbas genom riksdagen.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons