Annons
Ledare

Malmström mot dumheten

Vi har en kommissionär. På tisdagen blev det klart att Handelsutskottet i EU-parlamentet godkände Cecilia Malmström som ny handelskommissionär.
Ledare • Publicerad 1 oktober 2014

Därmed får Sverige en tung post i den kommande EU-kommissionen. Särskilt betydelsefull är posten då Malmström under den kommande mandatperioden får uppdraget att ro hem det omfattande frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA som beräknas skapa många nya jobb på båda sidor Atlanten.

Egentligen utses Cecilia Malmström av EU-parlamentet men det anses vara en formell sak eftersom partisammansättningen i handelsutskottet speglar de rådande maktförhållandena i parlamentet.

Annons

Men när hon möter EU-parlamentet lär hon få en tuffare behandling där än i Handelsutskottet. Efter EU-valet finns det ett stort antal nya parlamentsledamöter som definitivt inte gillar frihandel utan istället vill skydda sina respektive nationers intressen. Det är en tråkig utveckling. Grunden till den Europeiska unionen ligger i att mer handel mellan stater gynnar alla parter.

Det finns fler hinder på vägen till ett nytt frihandelsavtal. Det är två olika handelssystem som står emot varandra. Tydliga skillnader finns inom livsmedelsindustrin där till exempel amerikanska kycklingar doppas i klor medan det inte är tillåtet inom EU.

Trots kritikernas farhågor lär nu inte bli några klorkycklingar i Europa men det stora motstånd som har finns mot avtalet visar att Cecilia Malmström har ett svårt uppdrag framför sig.

Det arbete hon har gjort i EU:s tjänst har hittills inte gjort många besvikna. Förhoppningen är att Malmström kan fortsätta på den vägen och visa att frihandel kan gynna alla och göra världen bättre och fredligare.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons