GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malin Lernfelt: Nu måste mässlingsvaccinet bli obligatoriskt

Hittills under 2018 har det rapporterats över 40 000 fall av mässling i Europa. Det är fler än på mycket länge.
Malin Lernfelt
Krönika • Publicerad 17 september 2018 • Uppdaterad 18 september 2018
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Vaccination är en säkerhetsåtgärd för hela samhället.
Vaccination är en säkerhetsåtgärd för hela samhället.Foto: Heiko, Junge

Världshälsoorganisationen, WHO, har kallat det en ”onödig och oacceptabel tragedi”. Även i Sverige har det på senare år dykt upp flera fall där människor smittats av mässling, vilket Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, beskriver som mycket oroande. I en intervju i Dagens Nyheter (20/8) påpekar han att mässling är en oerhört smittsam sjukdom, som är farlig för inte minst barn.

För den som drabbas av mässling är komplikationer som andningsbesvär, öroninflammation eller lunginflammation relativt vanliga. I värsta fall kan sjukdomen leda till hjärninflammation och orsaka bestående hjärnskador eller död. Det här sker även i samhällen där människor varken lever på svältgränsen eller saknar rent vatten. Ett av de mest uppmärksammade fallen är författaren Roald Dahls äldsta dotter Olivia. 1986 skrev han en hjärtskärande essä om hennes död 24 år tidigare, då det saknades ett vaccinationsprogram, som beskriver hur fort tragedin kan slå till när ett barn drabbas av mässling.

Sedan dess har hundratusentals människor vaccinerats. Mässlingsvaccinet är idag ett av det säkraste läkemedel som utvecklats. Något ett stort antal kliniska studier och många och långa uppföljningar kunnat visa.

Trots detta fortsätter “alternativmedicinare” och andra foliehattar att svartmåla mässlingsvaccin och sprida påståenden om att sjukdomen skulle vara ofarlig. På nätsidor och i Facebookgrupper hittar man argument som ”jag hade mässlingen och dog inte”, ”vaccin ger cancer” och ”även vaccinerade kan smittas”. Det är påståenden som tas som tvärsäkra belägg för att Folkhälsomyndigheten och WHO luras och är infiltrerade av “läkemedelsindustrin”. Inte heller finns det någon förståelse för det faktum att bland annat allvarligt sjuka och spädbarn inte kan vaccineras, vilket gör det ännu viktigare att alla som kan ta sprutan gör det.

I vår sköna nya värld av internet och algoritmer, där människor i allt högre grad omsluts av bubblor av likasinnade, växer vaccinmotståndet ohämmat och det sunda förnuftet och förtroendet för vetenskapen får stå tillbaka.

Givet utvecklingen finns det i dagsläget bara två saker för svenska politiker att göra. Antingen fortsätter man att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att vansinnet och smittspridningen på något mirakulöst sätt ska avta, vilket knappast är troligt. Eller så följer man Frankrikes exempel och inför obligatorisk vaccinering av skolbarn, alternativt använder sig av påtryckningsmetoder som reducerat barnbidrag för att få antivaxxföräldrar att tänka om. Det kan låta hårt och som en inskränkning av privatlivet och alla människors rätt till kroppslig integritet. Det är det också. Men det är också en fullt rimlig inskränkning när det handlar om att rädda liv.