Annons
Ledare

Malin Lernfelt: Malin Lernfelt: Familjeveckan är usel politik

Föräldradagarna räcker långt i Sverige jämfört med andra länder. Ändå föreslår Socialdemokraterna nu en “familjevecka”.
Malin Lernfelt
Ledare – signerat • Publicerad 18 juni 2021
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Sverige har redan en oerhört generös familjepolitik.
Sverige har redan en oerhört generös familjepolitik.Foto: isabell Höjman/TT

Sverige är världens bästa land för familjer. Det slog FN:s barnfond Unicef fast i en rapport 2019. Många liknande jämförelser har under åren kommit fram till ungefär samma resultat. Blir du mamma eller pappa i Sverige håller staten dig om ryggen på alla sätt och vis. Såväl mödravård som BVC är gratis. Likaså barnsjukvård och barntandvård.

Vi har västvärldens mest generösa föräldraförsäkring med möjlighet att spara dagar till barnet är 12 år, en maxtaxa som i dag ligger på en nästan skamligt låg nivå, rätt att ha barn på förskola även om man är hemma, barnbidrag, flerbarnstillägg och VAB. Våra barn har gratis skolgång och rätt till fritids ända upp till tonåren. I varje valrörelse tycks barnfamiljer vara den grupp som riksdagspartierna lovar lite extra i utbyte mot röster.

Annons

Det vill säga precis det som Socialdemokraterna gjorde när de några veckor före valet 2018 drog fram förslaget “familjevecka” ur honungsburken. Statsminister Stefan Löfven (S) vill från och med valåret 2022 ge arbetande föräldrar till barn mellan 4 och 16 år en så kallad “familjedagspenning” att ta ut vid till exempel lov, studiedagar eller utvecklingssamtal. Som om inte möjligheten att spara föräldradagar till barnet är 12 år spelade någon roll.

”Det måste finnas en gräns. Den går definitivt vid familjeveckan.”

Förutom att förslaget både är dumt och lagmässigt krångligt är det provocerade att i dagsläget ösa ännu mer skattepengar på en fördelningspolitiskt redan privilegierad grupp.

Tunga remissinstanser som SKR har också sågat familjeveckan, eftersom det är olämpligt att genomföra reformer som minskar arbetskraftsutbudet i kommuner och regioner. Fler behöver arbeta mer för att klara av att möta behoven när befolkningen blir allt äldre.

I grunden är det naturligtvis en god sak att pengar omfördelas mellan generationerna och från de som inte har barn till familjer, eftersom det långsiktigt gynnar hela samhället att det föds tillräckligt många barn i Sverige. Jämförbara länder som saknar en generös föräldraförsäkring eller fungerande förskola står inför enorma problem relaterade till låg nativitet. Men det måste finnas en gräns. Den går definitivt vid familjeveckan.

Ska staten upprätthålla en legitimitet för landets oerhört generösa familjepolitik på lång sikt är det snarare dags att höja maxtaxan och sänka flerbarnstilläggen rejält. Det går inte att ha ett samhälle där barnfamiljer seglar runt på bidragsräkmackor medan gamla förvägras särskilt boende, skolan tvingas spara och sjuka får vänta på vård. Det borde till och med Stefan Löfven inse.

Ändå lade partiledaren för Socialdemokraterna fram förslaget om familjeveckan på en pressträff på fredagen tillsammans med fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Valfläsk kallas det.

Malin Lernfelt är ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons