Annons
Ledare

Måla inte in dig i ett hörn, Sabuni

Liberalernas roll är inte i första hand att förhålla sig till andra partier. Nyamko Sabuni borde hålla sig till sakfrågor, inte ställa ultimatum inför valet om tre år.
Ledare • Publicerad 4 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Nyamko Sabuni borde tala politik inte föra regeringsförhandlingar för 2022.
Nyamko Sabuni borde tala politik inte föra regeringsförhandlingar för 2022.Foto: Adam Ihse /TT

Som ny partiledare för Liberalerna är det givet att få den eviga frågan från journalistkåren: ”Ska du samarbeta med SD? Va? Va?”

Efter den stora uppmärksamheten kring Ebba Busch-Thors möte med Jimmie Åkesson såg sig Nyamko Sabuni nödgad att svara på frågan om Liberalernas förhållande till KD och SD. Nyamko Sabuni borde inte ha gått i fällan som hon gjorde i SVT. Sabuni distanserade sig från KD och även från M genom att säga att KD måste välja om de ska ”samarbeta med oss eller om de vill samarbeta högerut” och ”De enda vi ser just nu som är nära oss är Centerpartiet. Jag skulle önska att vi fick en liberal kraft i mitten och att vi två kan bilda regering.”

Annons

Att ställa den typen av ultimatum flera år innan ett val är dumt av flera skäl. För det första är det onödigt att utmåla en distans till M och KD som inte finns i praktisk politik. Att samtidigt lansera sig som ett syskon till Centerpartiet är oerhört begränsande. För det andra är det förhandlingsmässigt naivt. Det är som att tala om för S att vi har ingen annan att förhandla med än er. För det tredje är det att fortsätta låta journalisterna göra bisak till huvudsak. För det fjärde är det kontraproduktivt om avsikten är att hålla tillbaka SD, även för SD gäller att med kompromisser och förhandlingar följer en viss andel missnöjda väljare. Dansk Folkeparti kan tjäna som exempel på hur de partier som tidigare fångat väljare från ekonomisk vänster och höger slåss med frågan om välfärdsstaten och skattepolitiken.

Nu kommer Nyamko Sabuni att alldeles oavsett vilken utmärkt politik för elektrifiering av vägnätet, integration, brottsbekämpning och högkompetensinvandring hon lanserar ständigt att tvingas tillbaka till frågan: Men SD? Och KD? Och det du sa sommaren 2019 då?

Det är synd att Sabuni låter sig styras på det viset. Det den nya partiledningen borde ha gjort är att i första hand fokusera på den politiska vägen framåt och steg för steg lansera nya, genomtänkta förslag. Frågan om med vem man ska åstadkomma detta är sekundär. Att som ny partiledare omedelbart ge sin in i en diskussion om ultimatum gällande vem man ska samarbeta med eller inte är att ge journalistkåren ett helt bälte med gratisammunition. Huvudsvaret bör alltid vara: vi talar om vår politik och vi kommer att i så hög grad som möjligt se till att genomföra den med de förhandlingar och kompromisser som krävs.

Nyamko Sabuni borde våga vara lite mer Carl Bildt. Och Liberalerna borde ha lärt sig att ständigt definiera sig själv genom att skälla på andra slutar med att man tuggar på den egna svansen.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons