Annons
Ledare

Mål utan medel

Valrörelsen börjar numera med vårbudgeten.
Ledare • Publicerad 14 april 2010
Uppvaktad partiledare.
Uppvaktad partiledare.Foto: 

Förr bedrevs kampanj under sensommaren, parallellt med kräftpremiären och handelns skolväske- och pennskrinslanseringar. I år ökade temperaturen vid vårdagjämningen, och inför torsdagens budgetpresentation är det uppenbart att de båda lägren lagt i kampanjväxeln.

På tisdagen meddelade Mona Sahlin på DN Debatt att Socialdemokraterna vill ha fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och färre socialbidragsberoende. Det låter ju toppenbra! Lösningen på de två senare problemen är att ge barnfamiljerna mer bidrag som inte är socialbidrag. Att färre tvingas söka stigmatiserande socialbidrag kan tyckas sympatiskt, men det innebär ingen minskning av bidragsberoendet. Dessutom är generella höjningar både trubbiga och kostsamma verktyg.

Annons

Sahlin ägnar ett helt stycke av sin artikel åt att berätta att Socialdemokraterna vill ha fler jobb. Här kommer det gamla floskeltestet väl till pass: tycker någon det motsatta? Svaret är nej – inget parti vill ha färre jobb.

Att S-ledaren vill ha fler har således inget nyhetsvärde. Några konkreta åtgärder nämner Mona Sahlin inte. ”Särskilda insatser” behövs och ”kvinnors sysselsättning måste öka”. Hur? Den som lever får kanske se.

En nyligen presenterad Sifo-undersökning visar att förtroendet för alliansens jobbpolitik har minskat sedan 2006, medan förtroendet för oppositionens dito är högre nu än det var för S-regeringens då.

Det borde oroa alliansen, av flera skäl. Jobben var en av dess huvudfrågor 2006, och en av de frågor där den framstod som tydligt mer regeringsduglig än regeringen Persson. Dessutom borde jobbfrågan vara enkel att vinna mot en före detta arbetsmarknadsminister som ingen minns vad hon bidragit med.

På tisdagen lanserade Socialdemokraterna sina ”vallokomotiv”, de personer som ska vara partiets främsta representanter i valrörelsen. Namnen klingar bekant – samtliga är rödgrönt källsorterade och återvunna från Perssonregeringen 2002–2006. ”Vi har omprövat”, skriver Sahlin, men det måste vara kampanjstrategin hon talar om. Både personer och politik är från Perssons tid.

Mer än tjugo gånger i sin artikel nämner Mona Sahlin ordet ”vi”. Det är vi Socialdemokrater och vi svenska folket, men det rödgröna samarbetet är inget vi i hennes text. Hennes förslag är diffusa mål, inte faktiska åtgärder, och de är Socialdemokraternas, inte de rödgrönas. Hur Sahlins mål står sig mot de konkreta och ofta tillväxtdämpande åtgärder hennes oppositionskollegor önskar sig återstår att se.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons