Annons
Ledare

Makten över våldet

Polisen måste använda makten väl för att behålla allmänhetens förtroende.
Ledare • Publicerad 20 juli 2013
Rustade.
Rustade.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Polisvåld har varit på tapeten under den senaste tiden. Tidigare i år sköt en polis en 69-årig man i Husby. Händelsen sågs som tändgnistan till de våldsamma kravallerna i Stockholmsförorten.

Förra veckan publicerade DN en videofilm på sin hemsida som visade hur en grovt berusad man, till synes obeväpnad, misshandlades av en polis som var utrustad med både batong och hund. Inte långt därefter presenterade Riksenheten för polismål statistik som, ironiskt nog, visar att poliser sällan blir fällda för våld i tjänsten.

Annons

Vad som är uppseendeväckande är att poliser oftare fälls för andra typer av brott. Men de som åtalas för våld går fria i högre utsträckning. Mellan 2005–2012 prövades 53 fall av polisvåld. Endast hälften av de åtalade blev dömda. Det är oroväckande, men inte speciellt förvånande. Det finns flera upptänkliga anledningar till att poliserna går fria och undslipper straff.

Christer Ekelund, chefsåklagare för Riksenheten för polismål, ger sin förklaring till att poliser sällan döms för våld: ”Det handlar också om hur polismannen uppfattar situationen. Polismannen kan säga att han uppfattade det som en nödsituation. Då är det åklagarens sak att bevisa att polisen inte kan ha uppfattat det så. Det är ofta jättesvårt.”

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, visar en annan sida av problematiken: ”Det är svårt att få poliser åtalade och fällda för att de har ett sånt stort övertag i en rättsituation”.

Sarnecki och Ekelund må ha olika utgångspunkter men de kommer ändå fram till ungefär samma slutsats. Det finns helt enkelt mycket som talar till polisens fördel. De har makten och lagen på sin sida. Till skillnad från vanliga medborgare har de rätt, till och med en skyldighet, att använda våld.

Men även om de äger våldsmonopolet innebär det inte nödvändigtvis att de alltid agerar rätt eller som de bör. De som besitter stor makt måste använda den omdömesgillt. Och det är ett väl känt faktum att makt har tendensen att korrumpera.

För att lagens väktare ska kunna göra sitt jobb och tjäna allmänheten behöver de dess förtroende. Vetskapen om att endast ett fåtal poliser döms för brott som berör den värsta formen av maktmissbruk kan mycket väl urholka förtroendet för polisen som institution. Det vore djupt olyckligt ifall det sker.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons