GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Magnus Ehrenberg: Tyskland siktar mot vaccinöppning

Om fyra månader är det val i Tyskland, Sveriges, viktigaste handelspartner. Och det är dessutom val i Mecklenburg-Vorpommern – delstaten som är sydöstra Skånes granne.
Armin Laschet, ordförande i CDU, en av två troliga kanslerkandidater.
Armin Laschet, ordförande i CDU, en av två troliga kanslerkandidater.
Foto: Michael Sohn
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Mer än 10 procent av vår export går till Tyskland och av allt vi importerar kommer knappt 20 procent därifrån. För Ystad och Österlen har landet under det senaste året blivit ännu viktigare i och med den dagliga snabbfärjan från Sassnitz på ön Rügen. Sassnitz ligger för övrig i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Här ska människor inte endast avge sin röst till det nationella parlamentet, Bundestag, utan även till det regionala parlamentet, Landtag.

Tyskland består av 16 relativt självständiga delstater med egna parlament och regeringar. I den tyska grundlagen står det klart och tydligt att så mycket som möjligt av alla politiska beslut ska tas i delstaterna. Det har både för- och nackdelar. De regionala frågorna får större uppmärksamhet men samtidigt kan det hela bli tungrott när man önskar att hela Tyskland ska agera gemensamt i en fråga.

Just nu upplever både svenskar och danskar hur olika delstater agerar. I Mecklenburg-Vorpommern med hamnarna Rostock och Sassnitz kräver man vaccintyg på tyska eller engelska medan Schleswig-Holstein med hamnar som Lübeck, Kiel och Puttgarden nöjer sig med danska och svenska. Förhoppningsvis löser man detta snabbt, för visst är det positivt att de som nu är fullt vaccinerade plus 14 dagar, kan resa till Tyskland utan att gå i karantän. Ännu så länge är det dock inte möjligt att övernatta som turist på grund av smittspridningen i Sverige.

Efter valet den 26/9 heter Tysklands förbundskansler inte längre Angela Merkel. Med största sannolikhet blir det CDU:s ordförande Armin Laschet eller De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock. CDU och det bayerska systerpartiet CSU verkar ha återhämtat sig något och ligger nu i flera undersökningar på mellan 24–28 procent. De gröna ligger kvar högt, i spannet mellan 23 – 26 procent, men mediernas smekmånad med partiet och dess ledning verkar vara förbi. Istället granskas allt och alla. När det i förra veckan kom fram att Baerbock förra året fått en Corona-bonus och tidigare år en extralön vid jul på 250 000 kronor blev rubrikerna stora. Hon hade glömt att ta upp inkomsten i sin deklaration.

Europas äldsta parti, det socialdemokratiska SPD fortsätter sin kräftgång på cirka 15 procent. Det liberala FDP är uppe på 13 procent i flera undersökningar.

Beroende på den federala strukturen i Tyskland har det tagit längre tid än väntat att få fart på vaccineringen. Men, nu verkar den satt fart. Varje dag vaccineras en miljon personer och från den 7 juni kommer nuvarande system med olika faser och prioriteringar att släppas. De mest utsatta grupperna har då vaccinerats och man räknar då med att ha fått in så mycket vaccin att alla som vill ska kunna få.

Strategin verkar vara att om man kan få befolkningen vaccinerade så snabbt som möjligt kan man åka på semester och sedan komma hem och rösta ”rätt” vid valet. Om fyra månader vet vi om det var rätt strategi.

Magnus Ehrenberg är grundare och ordförande för kommunikationsbyrån Ehrenberg Sörensen, bosatt i Tyskland och på Österlen.

Läs mer