Annons
Ledare

Magnus Ehrenberg: Magnus Ehrenberg: Tyskar reagerar på Sveriges misslyckande

Sverige är normalt ett föredöme i Tyskland. Covidpandemin har förändrat den bilden.
Magnus Ehrenberg
Gästkrönika • Publicerad 15 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Ehrenberg
Magnus EhrenbergFoto: Ehreneberg

Som skåning boendes i Lübeck är det oundvikligt att dessa dagar jämföra de olika ländernas strategier för att bromsa spridningen av Covid-19. Sverige har för närvarande en smittspridning som är ungefär tre gånger så hög som Tyskland, per capita sett. Antalet döda är ännu högre. Sverige är sämst i klassen och värre lär det bli om det inte snabbt sker en förändring. Den rödgröna regeringens ”strategi” har även påverkat tyskarnas bild av Sverige vilket kan få allvarliga konsekvenser för framtiden.

I början av november såg man i Tyskland att smittspridningen ökade och initierade den så kallade ”vågbrytarstrategin”. Restauranger, barer och gym stängdes och julmarknader förbjöds. Några veckor senare kunde man konstatera att detta inte räckte. Smittspridningen ökade i och för sig inte så mycket mer men man fick den heller inte att minska. Allt för många ignorerade de nya reglerna eller utnyttjade dem. Både här och där genomfördes små Glühweinmingel.

Annons

Den tyska sjukvården är fortfarande stark och några larm, som i Sverige, om att intensivvårdsplatserna inte skulle räcka till har ännu inte synts till. Man har till och med hjälpt vissa svenska regioner med antikroppstester och samtal har förts om att behandla svenska patienter på sjukhus i norra Tyskland. Den tyska regeringen tillsammans med de 16 delstaterna har bestämt sig för att genomföra en hårdare lock down från onsdagen den 16 december till och med 10 januari. Samtliga skolor och dagis stängs, för de föräldrar som arbetar inom vården erbjuds dock viss service. Alla affärer bortsett från livsmedel och apotek stängs och i flera tyska städer införs utegångsförbud nattetid. Samtidigt är landet sedan den 15 december berett att börja vaccinera befolkningen i snabb takt. Bara i norra Schleswig-Holstein finns mer än 20 platser där detta kommer att ske. Därtill kommer alla privatläkarmottagningar.

Sverige har blivit ett avskräckande exempel. Artiklarna i media om den rödgröna regerings misslyckanden är många. Många tyska politiker talar om att Tyskland absolut inte får göra om misstagen Sverige har gjort. Tusentals tyskar har sommarhus i södra Sverige. Men nu är många oroliga. Vågar man åka till Skåne, även när pandemin börjat klinga av? Varför bär inte svenskarna munskydd? Kommer svenskarna att ta vaccinet?

Självklart görs inte allt rätt i Tyskland och landets federala struktur med 16 självständiga delstater kan i dessa dagar vara en utmaning när det gäller olika regler. Men, sättet att kommunicera med befolkningen är i Tyskland på en helt annan nivå än i Sverige. Väldigt få presskonferensen genomföres och när så sker innehåller de något annat än allmänna råd. Istället fattas beslut som befolkningen har att hålla sig till vilket dom flesta även gör. Alla vill komma vidare, resa igen, få tillbaka sin frihet men alla vill även att inte fler ska dö.

Annons
Annons
Annons
Annons