Annons
Ledare

Magnus Ehrenberg: Därför lyfter De gröna i Tyskland

De Gröna i Tyskland går raskt uppåt. Delvis för att de gamla partierna har problem. Men också för att De gröna är moderna och lockar även borgerliga väljare.
Gästkrönika • Publicerad 21 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Annalena Baerbock är De grönas förbundskanslerkandidat i Tyskland. För första gången i opinionsledning.
Annalena Baerbock är De grönas förbundskanslerkandidat i Tyskland. För första gången i opinionsledning.Foto: Kay Nietfeld

Inte mindre än 28 procent får Bündnis 90/Die grünen, alltså det tyska Miljöpartiet, i en färsk opinionsundersökning inför valet till förbundsdagen i höst. Därmed är De gröna för första gången Tysklands största parti, åtminstone enligt en mätning. I måndags presenterade de, även detta för första gången, en egen kanslerkandidat: Annalena Baerbock. Baerbock är född i den västra delen av landet men bor sedan länge i Brandenburg söder om Berlin.

De senaste veckornas stridigheter inom CDU/CSU om vem som ska bli deras gemensamma kanslerkandidat uppskattades inte av väljarna. Efter att CDU/CSU i de senaste undersökningarna sakta gått uppåt når partiunionen nu en bottennotering på endast 21 procent. Samtidigt fortsätter liberala FDP att växa (11 procent) medan socialdemokraterna fortsätter sin negativa trend (13 procent).

Annons

När Baerbock höll sitt linjetal i måndags berättade hon om hur De gröna under de senaste åren medvetet öppnat upp sig gentemot alla demokratiska partier. ”Som liberalt mittenparti, är det vår plikt att kunna tala med alla” sa hon bland annat. Hon talade mycket om en levande landsbygd, fler poliser, ett mer flexibelt Tyskland mitt i ett öppet Europa, digitalisering och självklart om Tyskland som en grön stormakt.

Det var väldigt tydligt att hon räckte ut handen framför allt till borgerliga väljare. En grön aktiv politik måste kunna kombineras med kapitalism och liberalism. Det var ett tal som nog många svenska borgerliga politiker hade kunnat applådera men få från det svenska Miljöpartiet. Skillnaderna mellan De gröna i Tyskland och Miljöpartiet i Sverige är mycket stora. Detta har De gröna bland annat bevisat genom att regera ”bildelstaten” Baden-Württemberg under nästa 10 år.

Här fanns det till en början en stor rädsla för att företag som Mercedes-Benz och Bosch skulle tvingas till gröna åtgärder som skulle kosta många arbetsplatser. I stället har man satsat på innovativ politik. Det har varit morot och inte piska som gällt. Samtidigt har man krokat arm med kyrkan och efter ett tag även med CDU. Här har man funnit gemensamma konservativa värden i att bevara naturen, ge den vidare i bättre tillstånd till våra barn och samtidigt liberalisera industrin.

Utbyggnad av barnomsorg och privata vård på landsbygden har även varit kännetecken. Detta och en fast tilltro till ett starkt Tyskland fast förankrat i Europa och NATO har gjort att De gröna nu är ett parti som borgerliga väljare inte längre är rädda för. Tvärtom ser man dem nu som ett framtidsparti. Att rakt av jämföra det svenska Miljöpartiet blir dock svårt. Deras tyska syster består egentligen av två partier; det gamla gröna partiet från Västtyskland och Bündnis 90 som var en viktig del av motståndsrörelsen i den socialistiska diktaturen i Östtyskland. I deras ryggrad sitter därför ett genuint motstånd att samarbeta med Vänsterpartiet, arvtagarna till partiet som en gång i tiden styrde DDR med järnhand.

Det är fortfarande långt till valet den 26 september. Lyckas man få upp farten på vaccineringen kan det ge en positiv effekt för CDU/CSU men det lär vara uppförsbacke för Armin Laschet. I tisdags utsågs han, efter en hård kamp med Markus Söder, till CDU/CSUs kanslerkandidat. Laschet är dock en politiker som är känd för att göra bäst ifrån sig när han befinner sig i underläge. För nuvarande är han regeringschef i Nordrhein-Westfalen, en delstat med 18 miljoner invånare och Socialdemokraternas ”hjärta”. Här vann han oväntat förra delstatsvalet och styr nu med det liberala FDP. Därför är det allt för tidigt att räkna ut Laschet.

Magnus Ehrenberg är grundare och vd för konsultbolaget EhrenbergSörensen.

Magnus Ehrenberg
Annons
Annons
Annons
Annons