Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Magdalena Andersson skarvar igen

Det är obegripligt att S-ledaren har så höga förtroendesiffror.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 oktober 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Magdalena Andersson (S) i SVT Agendas partiledardebatt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna har klara problem med kopplingar till kriminella (läs Botkyrka kommun) och islamister (läs riksdagsledamoten från Malmö, Jamal El-Haj).

Partiledningen, med Magdalena Andersson i spetsen, vill för sitt liv inte ta i sörjan. Dels för att de är rädda för att indirekt erkänna problematiken, dels för att förlora röster.

Annons

Socialdemokratin är trots allt först och främst en maktapparat.

Men att gå ifrån att inte beröra saken, till att inte tala sanning, är grovt. Det var emellertid exakt vad Magdalena Andersson gjorde i söndagens partiledardebatt i SVT. Självfallet fick hon frågor om sin partikamrat Jamal El-Haj som representerar Malmö stad i riksdagen. Han är i blåsväder sedan han i våras deltog i en Palestinakonferens – trots att det gick ut direktiv från både Fatah och Socialdemokraterna att man inte borde delta i den på grund av att den organiserades av Abu Rashid, som har kopplingar till Hamas.

”Det är ovärdigt en partiledare för Sveriges största parti att inte vara vän med sanningen.”

Magdalena Andersson tycks anse att anfall är bästa försvar och använde rena osanningar som vapen. Hon påstod att Jamal El-Haj förmodligen är den riksdagsledamot som engagerat sig mest mot Hamas. Bah!

Jamal El Haj har haft förbindelser med Hamas och andra ljusskygga organisationer under lång tid, vilket har uppmärksammats av flera medier. När nu Hamas gjort sig skyldigt till massmord på civila i Israel – terroristerna har lemlästat, våldtagit, kidnappat och skjutit ihjäl uppåt tusen människor på mindre än ett dygn i helgen – vore det på sin plats för S att besluta att Jamal El-Haj inte får återgå till sitt uppdrag i utrikesutskottet.

Men Magdalena Anderssons skarvande slutade inte där. Hon påstod också i partiledardebatten att ”vi socialdemokrater sedan många år tillbaka är öppna för att det ska byggas ny kärnkraft i Sverige”. Bah!

Hon var pådrivande i att lägga om Socialdemokraternas energipolitik inför valet 2013 när hon som ekonomisk-politisk talesperson förklarade att S ville skrota kärnkraften. Som finansminister höjde hon 2015 effektskatten kraftigt, vilket fick Vattenfall att stänga reaktorer i förtid. Och när hon för snart två år sedan blev vald till partiledare gjorde hon klart att någon ny kärnkraft skulle det minsann inte vara tal om.

Sedan slog energikrisen till med full kraft, och de rusande elpriserna kom att avgöra valresultatet förra hösten. Som ett brev på posten vill S inte kännas vid sin skuld.

Det är okej att ändra sig, om man tänker om eller om det tillkommer nya fakta. Men man kan inte ändra sin historieskrivning och påstå att man aldrig har tyckt något annat. För det är både intellektuellt ohederligt och gör det svårare att föra en bra debatt i sak.

Det är ovärdigt en partiledare för Sveriges största parti att inte vara vän med sanningen. För mig är det obegripligt att Magdalena Andersson har så höga förtroendesiffror.

Annons
Annons
Annons
Annons