Annons
Ledare

Petter Birgersson: Magdalena Andersson är inte jultomten

Magdalena Andersson är en effektiv opportunist. Men vad finns bakom de inövade fraserna?
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 december 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Hittar stålarna hos de onda.
Hittar stålarna hos de onda.Foto: Magnus Lejhall/TT

”En framtid där israeler och palestinier kan leva i fred och trygghet, sida vid sida, i två livskraftiga och demokratiska stater.” ”Hissa den svenska flaggan på varje torg i vårt land!” ”Barnens trygghet måste gå före bankdirektörernas bonusar!”

När Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson höll sitt jultal i helgen lät det som att hon plockat en post-it-lapp från varje grupp som deltog i höstens workshop för slängiga one-liners på partihögkvarteret, Sveavägen 68 i Stockholm. De tre grupperna hade, enligt högst obekräftade uppgifter från vanligtvis opålitliga källor, döpt sig själva till ”Drömmarna”, ”Svearna” och ”Rödingarna”. Det kan hända att Morgan Johansson skickades i väg till dryckesbutiken i grannhuset för att kreativiteten skulle få lite hjälp på traven. Men så blev det också slagfärdigt.

Annons

Med nykter blick – och hörsel – framstår dock det färdiga talet från Magdalena Andersson som extremt sökande och fragmenterat. Ena sekunden vädjar Andersson om att Sverige ska räddas från hot och hat genom att två riksdagsledamöter överger regeringspartierna och röstar med henne mot ”SD-regeringen”. Nästa sekund vädjar hon lika starkt om att partierna ska ”Lägga enkla lösningar och billiga poänger bakom sig.”

Det mest konkreta som kom ut av talet var ett avdammat förslag om en tillfällig bankskatt. Den tidigare stats- och finansministern var vid en presskonferens om förslaget osäker på hur mycket en sådan skatt skulle ge – tydligen var hon inte beredd på den givna frågan utan var helt inställd på att leverera känslan i budskapet. Men en medarbetare stack fram en telefon med ett meddelande – möjligen ett sms från Mikael Damberg – om att en sådan bankskatt skulle ge tio miljarder kronor. Miljarder som skulle kunna spenderas på lite allt möjligt. Som extra barnbidrag till jul, med Magdalena Andersson som utdelande jultomte.

Nu var ju inte det själva poängen, Andersson vet att förslaget inte kommer att gå genom och att det inte under några omständigheter kommer sådana pengar till familjerna i jul. Men partiledaren kan frammana bilden av att med henne vid rodret hade de feta bankdirektörerna fått se sig dragna vid näsan när det kommer till den feta julchecken och de hungriga barnen hade kunnat äta sig mätta på både köttbullar och Ris à la Malta till Karl-Bertil Jonssons julafton.

Populism kallar socialdemokrater det när andra lägger fram förslag som börjar i änden vad som kan gå hem hos väljare istället för i änden vad som långsiktigt är bra för samhället, ekonomins utveckling och arbeten åt barnens föräldrar .

Det hela är politik som känslomässigt skådespeleri.

Inget handlar om att på allvar diskutera bankernas roll i Sverige för finansiering av företags och hushålls investeringar, inget om att sätta upp långsiktiga spelregler och fundera över vem som ska betala eventuella bankkriser. (Det bör ägarna göra, vilket också i huvudsak har varit fallet då icke-statliga svenska banker tagit in kapital via nyemissioner.)

Det är enkelt att vara socialdemokratisk partiledare just nu. Åtminstone om Magdalena Andersson tittar på opinionssiffrorna. Det ska nog främst tolkas som väljarnas mitt-i-mandatperioden-betyg till Ulf Kristersson och hans regering, vilket inte bör negligeras som varningssignal för de inblandande i Rosenbad.

Men nog bör väljarna kunna avkräva statsministerutmanaren att hon blir mer konkret i vad hon ämnar göra vid makten, samt hur och med vem hon ska genomföra det. För inte ens Magdalena Andersson tror på riktigt att det är bankskatter som kommer att betala barnens julklappar och mormors elräkning. För jultomten finns inte, och den heter under alla omständigheter inte Magdalena Andersson,

Annons
Annons
Annons
Annons