Ledare

Madeleine Brandin: Värdet av lokala nyheter

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Lokalt är mer värt än det kan verka. Men inget att ta för givet framöver.

När man är bortrest kan man läsa TA och YA som e-tidning på nätet. Det gjorde jag under veckan som gick, medan jag åt portugisiska sardiner och tänkte på Werner Aspenströms diktrad ”Sardinen vill att burken öppnas mot havet”.

I tidningarna stod om glasögonstöld på sjukhus, en motorcykelolycka, nya hittade fornlämningar, om flera inbrott längs en bostadsgata och ett på kontor, om kommande föreläsningar på biblioteket, om skadegörelse, dagens ros (många) dagens ris (några få), reportage om årets betskörd, porträtt av en sextioårsjubilar och kommentarer om soptömning.

Sopor är en angelägenhet för alla samhällen. I Cascais utanför Lissabon fanns ett snyggt system med designade kärl för sophantering på allmän plats. Lokala nyheter är mycket intressanta i lokalområdet, men väldigt ointressanta utanför den kretsen. I Tomelilla bryr man sig mycket om inbrott i Tomelilla men inte om dem i Anderslöv. Och vice versa. I Portugal bryr man sig föga om lokalhändelser i Skåne, men jag läste dem med intresse. Medan nyhetsflödet på mobilen fylldes av notiser om utländska skådespelare som gifter och skiljer sig, om brutala och bisarra våldsbrott i USA.

Då är det av långt större värde att få vetskap om det som hänt i närområdet. Det berör mitt eget liv. Lokala nyheter hjälper mig att orientera mig i tillvaron. När det varit brandtillbud på skolan, pratar vi med barnen om händelsen, när tjuvar rör sig längs gatan låser vi noggrannare och talar med grannarna.

Många minns säkert fortfarande vintrarna när vi blev riktigt insnöade och avskurna från omvärlden, hur okända människor började prata med varandra, hur man hjälptes åt med matvaror och transporter och snöskottning.

Enstaka stora artister når ut över hela världen. Det kan vara sångerskan Beyoncé, konstnären Damien Hirst eller den nyss avslöjade författarpseudonymen Elena Ferrante. Kontakter och kapital hjälper fram vissa till internationell framgång, förutom hårt arbete och talang förstås. De allra flesta artister har, trots hög kvalitet, i stället en helt lokal publik. Och lokala musiker kan ha fler hängivna lyssnare på en konsert i närområdet än när någon rikskänd uppträder. Vi minns teater i Beddinge lada, Äspöfestivalen, målare på gallerier på Österlen.

Det är bara lokala nyhetsredaktioner som levererar lokala nyheter. Ystads Allehanda grundades 1873 och Trelleborgs Allehanda 1876. Efter 140 år är medielandskapet nu i osäker förvandling med bantade redaktioner och explosionsartad ökning av privata bloggar. En allmän trend är minskad lokal bevakning i både radio, teve och press. Det är inte alls bra. I en global värld agerar vi som bekant ändå lokalt.