GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Vad gör husen med oss

Ödehus tycks ha en speciell inverkan på människor. Det blir en besatthet att förverkliga drömmen om husets glans.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Efter årets julklapp, vintage, är återbruk av något gammalt i fokus. Ibland kommer man förbi hus som liksom ropar, ta hand om mig, köp mig, vårda mig. Det finns många sådana hus som länge stått obebodda, framför allt på landsbygden, men även i städerna. Putsen vittrar, nässlorna letar sig in under tröskeln, skorstenar rasar, köksrandiga tapeter virvlar ut i flagor.

Häromveckan visades en dokumentär på SVT med namnet ”Luftslottet” (finns på SVT Play). På en liten ö strax utanför Stockholms innerstad finns en stilig anläggning, ett litet slott med flyglar och balkonger och en park med siktlinjer mot vattnet och formklippta häckar. Fyra familjer har en efter en under 1900-talet byggt sina drömmar kring slottet. En omöjlig uppgift om man inte har några hundra miljoner. Filmen berättar om män som haft storartade idéer, som vartefter blivit omöjliga. Mitt i natten rasar en hel vägg med utsirad stuckatur ned över flygeln, virket är svart av rötsvamp. Om man sopar upp känns det redan lite bättre, säger ägaren tröstande. Vad gör husen med människor, varför dör inte drömmen och de ger upp och släpper taget? I stället blir människor som besatta.

Nobelpristagaren V.S. Naipaul skrev 1961 boken ”Ett hus åt Mr Biswas”, en man som oförtrutet ger sig på drömmen om det egna huset, åtta gångers förfall innan han lyckas.

Ibland läser vi reportage i Trelleborgs Allehanda eller Ystads Allehanda om entusiastiska husrenoveringar. Bellevue i Öved har på ett ypperligt sätt lyfts från en ruin till småbarnsbostad. Husets skick avskräckte inte, tvärtom tyckte familjen Rosvall som såg ett hus som inte fördärvats av modernisering. Utanför Skurup ligger gården Gåsaflod som Hanna Svahn och Victor Johansson oförskräckt nu kastar sig över efter att den stått obebodd över trettio år.

På Facebook finns en grupp med 1100 medlemmar som engagerat sig i ödehus. Där utbyts kunskap och erfarenheter. Robert Danielssons bok ”Ödehus, från ruckel till pärla” ger praktiska råd om timmerlagning och hussvamp, hur man murar grund och skorsten och renoverar fönster. I vår närhet finns Föreningen Skånska gårdar, där pågår erfaren och livlig rådgivning mellan medlemmarna.

Andra ombyggnadsprojekt, som Jordberga parkhotell och herrskapsstall är kreativa kulturgärningar för landsbygden. Ledsamt är att Trelleborg Industri AB inte vill bevara de två stora tornen mot Glasbruksvägen som så stolt visar industrihistoria och sitt signifikanta ”T”. Viktiga landmärken för staden.

Hus är kulturarv, men också mycket mer. Ting, säger man, är bara ting, betydelselösa. Men så är det inte. Ting är bärare av minnen. Husdrömmar verkar ha en sällsam kraft.

Madeleine Brandin, arkitekt och författare på Söderslätt

Läs mer