Ledare

Madeleine Brandin: VA-ledningar är också kultur

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Kultur har numera en stående plats i nyhetsrapporteringen vid sidan av ekonomi, sport och väder.

Kultur, säger mäklarna, är av stor betydelse vid val av bostadsort. Det handlar förstås mycket om det finns teater och bio, museer att besöka och konserter att lyssna på.

Det finns också något mer grundläggande i begreppet. Gammal romersk och egyptisk kultur var att bygga och organisera ett samhälle. Kultur var att tämja vatten, att bemästra pumpar och bevattningskanaler, att kunna bygga akvedukter. Det var astronomi och kalendrar, att kunna förutsäga vädret till ledning för sådd och skörd.

Vid föredrag på Form Design Center i Malmö häromkvällen talade Bryssels chefsarkitekt om att rörmokare och cementfabriker ska ha plats mitt i stadskärnan. Staden behöver både ”thinkers” och ”makers”. Trelleborgs kommun var också där och höll föredrag om Sjöstaden. Bra att Trelleborg syns, och Sjöstaden kan bli ett intressant exempel på en ”blandstad”. Energi bör satsas på att förverkliga denna nya kulturstadsdel, inte att snöa in på lastbilar och slösa kraft på kamp mot staten och grannkommunerna (även väg 108 berörs). För nu börjar det igen, samråden och protesterna mot en östlig hamninfart. Om staten är Goliat, så har den rätt i denna fråga. Det finns alternativa lösningar och kommunen borde satsa på att bevisa att Sjöstaden kan byggas med dem.

På Malmö moderna visas ”Malmö brinner”, en utställning om revolt, drömmar och passioner 1968 – 1988. Summer of love, flower power, psykedeliska mönster, men också droger och Vietnamkrig. Tidsandan var att politik, konst och musik vävdes samman. Idag är tidsandan något annat. Men vad? För att förstå vad som händer i samhället sticker litteratur och konst ut orienterande känselspröt. Vi behöver inte åka till Malmö för att kittlas av antennspröten, det finns Galleri Wallner i Simris, Trelleborgs museum, Tomelilla konsthall för att bara nämna några vitala utställningsplatser.

Att röra sig genom landskapet ger en knock-out av skönhet och intryck. I Degeberga finns det fina lilla museet med verk av skulptören Ivar Johnsson, ett gammalt mejeri med helikopterplatta och ett märkligt ”slott” med trappstegsgavlar. Forsakar bjuder vattenfall i trolsk bokskog, ”flygrakan” genom Sövde skog visar samhällsplanering efter kriget, Lövestad överraskar med skulpturpark, stram stadsplan runt tidigare järnvägsstationen. Vid Christinehof tycks man ha släppt på vatten efter en uppdämning och träd och elstolpar står nu överraskande mitt i en sjö. Marsvinsholms bulliga barockgavlar förtjusar och snart blir där sommarteater.

Natur och kultur i tät förening hjälper oss förstå vad människor gjort före oss. Vi måste försöka tolka samtiden för att förbereda för framtiden. Kultur är glöd, kraft och analys och förtjänar väl platsen sida vid sida med ekonomin i nyhetsrapporteringen.