GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Utan lokalpress urholkas demokratin

Det finns flera goda skäl att läsa lokala tidningar. Bevakning av politiken, delaktighet i samhället, information om vad som händer hemmavid.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Många av oss knarkar nyheter. Det första vi gör på morgonen är att kolla nyhetsflödet på mobilen. Vi ser nattens katastrofer över hela världen, sen ser vi om det är några nya skandaler i Sverige. Det individuellt viktigaste är dock närområdet, för oss själva och för nära och kära. Vi vill veta om allt är lika som igår, då blir lugna och kan gå till dagens värv.

Att hämta in tidningen från brevlådan i morgonrock är en fin början på dagen. Till frukostens kaffe, juice och ostsmörgås räknas den frasande papperstidningen som stark ingrediens.

Medielandskapet är under kraftig förändring. Papperstidningarna håller på att fasas ut till förmån för att läsa på plattan eller telefonen. Kampen om prenumeranter och efterföljande annonsörer är tuff för alla tidningar. Stora annonsintäkter trillar i stället in hos jättarna Google och Facebook.

Vi börjar vänja oss vid att betala till Netflix, Viaplay och Spotify. Men naturligtvis måste även journalistik på nätet få kosta. Ansvariga utgivare tar ansvar för att det som publiceras följer pressetiska regler. Nu hetsas de av oansvariga utgivare på sociala medier som utan etisk kompass publicerar vad som helst, säger Jeanette Gustafsson, vd för Tidningsutgivarna.

Det finns tio större mediegrupper i Sverige. Störst är Bonnier News, där ingår Sydsvenskan med Helsingborgs Dagblad, Dagens Nyheter och Dagens industri, Expressen och Kvällsposten. Bonnier har också nyligen tagit över Mittmedia, med en mängd lokaltidningar i mellersta Sverige. Nästa storägare är Schibsted som äger såväl Svenska Dagbladet (obunden moderat) som Aftonbladet (obunden socialdemokratisk). Gota Media med tidningar i stora delar av södra Sverige, däribland Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda, ägs av två stiftelser och har varsamt satsat på att behålla lokala redaktioner. Några tidningar står ensamma, som andelsägda Skånska Dagbladet (centern). (Källa: Medieekonomi samt artikel i Fokus februari 2019)

Det finns ingen annan som skriver om lokala nyheter än lokalpressen. Kommunfullmäktiges beslut och argumentation granskas i Trelleborg, Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn. Så är det inte överallt. 75 kommuner saknar lokal bevakning.

Utan granskad information kan man inte vara en delaktig samhällsmedborgare, vilket närmast är en plikt. Ett tredje skäl för lokal press är att läsa om det lokala livet, en ny skola planeras medan andra tas ur bruk, ridklubbarnas stallfrågor, referat från pensionärsföreningarnas välbesökta möten, småklubbsidrotten. Allt detta är djupt mänskligt och ger livet stadga och mening.

Lokalsamhället behöver god, källkritisk och genomarbetad journalistik. Som medborgare påverkas vi av det som händer omkring oss. I lokalpressen får vi den kunskapen.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare bosatt på Söderslätt

Läs mer