GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Utan konst mår vi sämre

En riksarkitekt som kommer att verka med sina medarbetare i Malmö har utsetts av Boverket. Det är bra för oss att det blev i Skåne.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Med en ny riksarkitekt, smaka på den titeln(!), ska vi utveckla gröna, hälsosamma och trygga städer. Christer Larsson heter han, var pappa till propositionen ”Gestaltad livsmiljö”, som antogs av riksdagen i maj. Nej, riksarkitekten ska inte vara en smakdomare utan visa vad arkitektur och stadsbyggande kan göra. Den byggda miljön påverkar vår hälsa och kan vårda demokratin. Att känna sig delaktig är en hälsofaktor.

När vi är hos doktorn är vi som mest sårbara. Samtidigt är vi speciellt mottagliga för intryck. Vi bläddrar förstrött i tidningarna i väntrummet, tavlor på väggarna tittar på oss, stolsitsarna är blanka. För barn finns ofta en liten lekhörna.

Forskning har visat att det har betydelse hur arkitektur, konst och design i vårdmiljö är utformad. Man har mätt blodtryck med mera och intervjuat patienter, och det finns nu evidensbaserade slutsatser. Konst ska inte var otäck eller problematiserande i sjukhusmiljö, men inte heller så menlös så man blir uttråkad. Viss konst triggar oro och smärta, annan drar till sig intresse och distraherar illamående. Vatten, träd och landskap upplevs ofta positivt, men skrämmande djur och farliga platser är negativt. Det är också skillnad på en akutmottagning och vårdmiljön för dialyspatienter, som stannar många timmar. Konst på psykiatriska avdelningar kräver särskild omtanke.

I bästa fall är konsten integrerad med inredningen. Det blir oengagerat om tavlan eller skulpturen bara hängs upp när allt redan är färdigt. Utanför och inne i entrén till Trelleborgs lasarett finns Ulla Viottis taktila rumsdelande tegelinstallation. En liten sittande bronsflicka på en bänk i hallen av Fred Åberg älskas av de flesta. På väg till laboratortiet för provtagning passerar man flera vägghängda konstverk i korridorerna. Den som är återkommande besökare vill i det tråkiga piggas upp av nya intryck med nya placeringar.

Provtagningen sker i källare utan dagsljus, patienten gör ett kort besök, men för personalen är det en dålig arbetsmiljö. På avdelningsmottagningarna har väntrummen dagsljus, men läkarna och sjuksköterskorna har fönsterlösa arbetsrum med flimrande lysrörsbelysning.

I de nya riksdagsmålen för arkitektur, form och design betonas gestaltningen även av skolor, det är bra. Regeringen delar också ut stöd för grönare städer. Jonebergsparken i Simrishamn hör till dem som fått sådant.

Fokus är nu inte glas och betong utan mänskliga relationer. Hur ska alla vackra ord i översikts- och detaljplaner bli verklighet? Konstprojekt på gator, torg och nya hus kan ge glädje, hemkänsla och engagemang. Att uttrycka sig i form och bild ligger i generna.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer