GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Tystnad är värdefullt

Buller och dån, slammer och oväsen. Forskning visar att trafikbuller påverkar människors hälsa negativt. Medan andra ljud uppfattas som en lisa, som vågskvalp, rinnande vatten, vindens sus i löv.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När trafiken avtar och vinden mojnar blir det tyst. I stället hörs vårrusiga koltrastar sjunga, fotsteg hörs rassla mot grus. Vi som bor utanför storstaden i södra Skåne kan glädja oss åt både tystnad och mörker. Utan gatubelysning och trafikleder kan man se stjärnhimmel och uppleva naturen.

Tystnad har blivit en exklusivitet som köps för pengar. Det görs genom att åka på retreat, eller reträtt som det dubbeltydigt stavas på svenska. Det finns yogatystnad, pilgrimstystnad, meditations- och mindfulnesstystnad. Tysta tågkupéer är eftertraktade.

Tysta lägen är säljargument vid husförsäljning. Genom att planera och utforma bostäder och lokaler på rätt sätt kan det gå att skapa bra ljudmiljöer även i bullriga lägen. Det bullrar från trafik, bil, tåg och flyg. Och från fartyg, det vet de som bor invid hamnarna i Ystad och Trelleborg.

Industrier kan bullra. Vanliga klagomål på oväsen handlar även om ljud från grannar, musik, slammer av träskor, brus i ledningar. Om man ogillar något störs man mer. Anmälningar om nattklubbsljud är legio, men även barns lek stör vissa.

När man leker i parken, fikar i skogsgläntan bullrar trafiken utanför. Snart finns inte några bullerfria områden kvar i Skåne. På bara några få platser störs inte kronhjortens bröl av ljud från bilar eller flygplan.

Det finns ett omfattande och invecklat lag- och regelverk kring buller. Trafikbullerförordningen, plan- och bygglagen och miljöbalken hanteras av byggnads- och miljönämnder liksom av länsstyrelsen.

Akustisk design är ett hjälpmedel för att begränsa oönskade ljud och förstärka positiva ljud. Havsvågor har en liknande frekvens som bilbuller. I särskilt bullerutsatta miljöer kan man lägga på en ljudinstallation, ett artificiellt vågljud som maskerar trafikljuden. Trots att det inte är tyst, uppfattas det mer positivt.

Byggnader kan placeras och utformas så att de skärmar av ljud utifrån mot gården. Markens ytbeläggning kan dämpa ljud, t ex mjuka ojämna gräsytor. Perforerade och växtbeklädda skärmar absorberar störande ljud.

Bostäder i dubbelsidiga lägenheter ska ha åtminstone en tyst sida, där sovrummen placeras. På arbetsplatser och kontor är det mekanisk ventilation, det betyder tyvärr alltför ofta ett susande enerverande ljud och ett kallt blåsande från taket. Man slappnar av när fläkten stängs av och det blir tyst.

När kommuner planerar för förtätning eller nya stadsdelar måste ljud och ljus beaktas tidigt i processen. Jämfört med storstäder har vi som bor utanför en fördel att väl förvalta och lyfta fram. En utrotningshotad fördel: tystnad.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer