GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Tyngd och lätthet

Snart skifte mellan sommarliv och höstens vardagslunk. Det väcker tankar, oro och trygghet.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fullmatade efter en sommar på sydkusten med musik, teater, utställningar och sandslott. Krusbärsfest i Skillinge, jazzfestival i Ystad, stora scenen i parken och en liten på torget i Trelleborg med musik och spontandans, intima samtal i Kiviks kapell, 50-talsnostalgi på Galleri Isietio, skejt i Sjöbo. Friluftsgudstjänst i V Tommarp (4/8), orgeln packas upp ur en koffert, stolar i skuggan utmed kyrkogårdsmuren, texterna på förklaringsdagen handlar om att se något i ett ”förklarat ljus”. Det betyder en insikt som blir tydlig där det tidigare bara varit osammanhängande bitar. Ljuset har både varit livgivande och obarmhärtigt blottläggande.

Några njuter sista lediga sommarveckor, andra har börjat arbeta efter semestern. Skolorna har ännu inte börjat och pensionärer lever ett tidsmässigt mindre inrutat liv. Vardagen börjar hägra för många.

Jag minns ett studiebesök på arkitektkontor i Aten. Vid femtiden på eftermiddagen syntes män yrvaket gå i pyjamas ute på gatorna, siestan var slut och dagens andra arbetspass började. Det pågick långt ut på kvällen och avslutades med en sen måltid. Varje dag blev därmed som två.

Jag tänker på en målare jag känner. Han hade kunnat driva ett företag med många anställda, hantverkare är eftertraktade. Men när jag såg honom stå på en stege och måla gavelröstet i månsken, visslande och rökande cigarr, då förstod jag att det var så han ville leva livet, inte med administration, ackvisition, offerter och lönesamtal. Själva hantverket gjorde han gärna, i övrigt ville han känna frihet.

Ystad översvämmas nu av gym- och träningsanläggningar. Att kroppslig rörelse är bra inte bara för kroppen utan också för hjärnan, berättade läkaren Anders Hansen i sitt sommarprat i P1. Artificiell intelligens kommer inte på länge gå om människans hjärna, det sa professor Peter Gärdenfors, när han föreläste i Smygehamn (1/8). Ämnet var Tankens luftslott, vad har vi för glädje av dem? Dagdrömmar är fantasi, fantasi ger fler valmöjligheter. Lek är livsviktig fantasi. Han myntade också att humaniora inte är glasyren på kakan utan själva jästen.

David Graeber skrev i boken ”Bullshit jobs” att i början av 1900-talet räknade man med att teknologin skulle göra att vi bara behövde arbeta femton timmar i veckan. Men det sociala värdet är intimt sammankopplat med det ekonomiska, och arbetet har blivit ett mål i sig. I stället för att frigöra tid för egna projekt, visioner och idéer så blomstrar den administrativa sektorn.

Sommarens alla erbjudanden av kultur och nöjen ger inspiration till eftertanke och kraft till nystart inför höstens engagemang och arbeten. Det lätta kan visa sig vara det med störst tyngd och betydelse.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer