Ledare

Madeleine Brandin: Sydkustens hamnar drar folk

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Människor tycker om när det finns bänkar, fisk, öl, glass, toaletter, fiskespön och sjöbodar.

Ibland blir jag trött på denna animositet mellan väster och öster längs Skånes sydkust. Ystad vill inte läsa om Trelleborg och Trelleborg struntar väl i Simrishamn. Men pratar man med en stockholmare så är Skånes sydkust hel och odelad. Österlen och Söderslätt hör ihop. Inte minst under sommarens täta begivenheter gagnar det alla att se kusten som en sammanhängande lång strand med svalor och strandskator, gulmåra och trift, fiskarhus och magasin. Allt blomstrar, Jazz under stjärnorna i Brantevik, fyrkyrka på Smygehuk, teater i en Beddinge-lada med kristallkronor.

Längs Skånes sydkust finns 12 kommunala hamnar, och 18 hamnar om vi räknar alla från Skanör i väster till Kivik i öster. Hamnar lockar och suger, det är öppet vatten som ger frihetskänslor, här kan man lämna landet, här tar statsmakten slut. Ljud av fiskmåsars skrän och kluckande vågor mot kaj.

Gislövs hamn firade nyligen veteranbåtsdag med Sirmione skeppslag. Tändkulemotorn startades med blåslampa och manuell vev, kraftig knyck och så det ljuvliga ljudet! Barkegrytan invigdes och en nostalgisk traktorparad av 30-talet blankpolerade gamla skönheter tuffade in till hamnen under rök och pust.

Midsommarafton kunde man segla från Skillinge med skonerten Klara Marie med klipperstäv och vackert utbyggd akterspegel. Skillinge hamn har en bassäng för fiskebåtar och en för segelbåtar. Flera pir­armar ger ett mycket trångt inlopp och smal inseglingsränna. Här finns en hamnkrog.

Ett samverkansavtal tecknades för något halvår sedan mellan Trelleborgs och Ystads hamnar. Ännu har inget hänt, men ett möte lär äntligen vara inplanerat i september. Trelleborgs färjehamn är nästan helt stängd för besökare. Ystad har ett fyrtorn inne bland järnvägsspåren. Färjehamnen är otillgänglig, men i väster finns spännande rester kvar av en gammal handelshamn med magasin och breda gator. Bredvid ligger en stor småbåtshamn.

Simrishamn är en öppen trevlig hamn med en hel del fiskebåtar, restauranger och torg. Småbåtshamnen ligger norröver och därifrån leder en gatstenssatt väg med mittremsa av svart diabas vidare till Tobisviks mäktiga strand med röd grovkornig sand och härligt bad. Hörte hamnfest drog 600 personer till lokalproducerad matmarknad. Jag har träffat kvinnor som med smittande begeistring talat om ramslök, fläder och nässlor. Och så är det, ogräs plockas och skickas i lådor till lyxkrogar i Stockholm och Köpenhamn.

Småbåtshamnar är samlingspunkter i sig, men ofta dåligt använda och rudimentärt skötta. Bäst är det när det finns liv och verksamhet, inte bara fritids­båtar. Nu är den nya organisationen för Leader, stöd för lokala utvecklingsprojekt på plats. Här finns mycket att göra i samverkan mellan näringsliv, föreningsliv och samhälle. Hamnar lockar alltid.

Fakta

Madeleine Brandin

är arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt.

Visa mer...