Ledare

Madeleine Brandin: Stämmornas tid

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Demokrati finns inte bara i politiken. Förenings- livet bygger också på stadgar, inflytande och rösträtt.

Maj månad är tid för gruset och ljuset, handen i sanden, raps på rymmen, en häger på en sten i bleka havet, näktergal och koltrastsång. Maj är tiden för årsstämmor.

Skånes Hembygdsförbund har hållit årsstämma i Lund och Sveriges Författarförbund höll sin stämma i Malmö. Författarna finns i fyra sektioner, skönlitterära, fackböcker och sakprosa, barn- och ungdom och översättare. Digitalisering och globalisering är aktuella frågor för både musiker, journalister och författare. Dagspressen går mot e-tidning i stället för papperstidning. Liknande pågår inom bokbranschen, den tryckta boken kompletteras med e-bok och ljudbok. Man sparar på papper och distribution, men arbetet för journalisten och författaren är detsamma. Ordet är fritt men inte gratis.

Bostadsrättsföreningar blir allt fler, från hus med en handfull lägenheter till över hundra. Årsstämman väljer styrelse, som sedan ansvarar för skötsel och ekonomi till nästa stämma.

Det finns föreningar för varje intresse, från vykort till veteranbåtar. Pensionärsföreningar hör till dem som gör storverk i folkhälsofrågor. Att finnas i ett sammanhang, att ha några att göra saker tillsammans med är viktigt.

I TA och YA kan vi läsa referat av vad som görs. SPF Udden reser till Stockholm och till Wien. Ystad SPF erbjuder vattengympa, opera, föredrag om huden. I Tomelilla kan man uppleva orkidékärr med stövlar och fika, Pilevall Borrby har dans, sillafest och föredrag om ”när minnet sviker”. Simrishamn Sumaros engagerar seniorföretagare, väntjänst, läs och res. SPF Famntaget Trelleborg har besökt Fabriksmontering, reser till Malmö rådhus och Kontinentens tröskel erbjuder föreläsningar, musik, resor till Turning torso och Glasriket. Kabusa Ystad SPF har matlagning för herrar och bokcirkel. Och Kivik reser till Sjöbo.

PRO Västre Jär har haft hamntur och kulturpromenader och resa till Berlin, PRO Trelleborg bingo och närradio, i Klagstorp är det qigong, biljard och utfärd, i Ystad friskvård och bowling, i Sjöbo canasta och boule. Borrby PRO har bilrally och linedance och Simrishamn hade mannekänguppvisning.

Puh! Civilsamhället levererar. I Sverige har ett rikt och omfattande föreningsliv varit en övning i det svåra ämnet praktisk demokrati, en grundpelare för vårt öppna samhälle och för många en inkörsport till politiken. Kanske behöver det moderniseras, men mest hedras ändå. Många stämmor lyfter till en kraftfull körsång!

PS Tack till dem som trotsar strandskyddsfundamentalisterna och klipper gångar i gräset så man kan gå längs stranden och komma ned till vattnet. Otack till länsstyrelsen som försvårar turismnäringen genom att upphäva dispensen att parkera norr om köpmansmagasinet på Sveriges sydligaste udde. DS