GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Skånsk samverkan - och konkurrens

En del bor i Ystads kommun, pendlar över Skurups territorium för att arbeta i Trelleborg. Till helgen åker man och vandrar kring Stenshuvud.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Människor – och djur - rör sig dagligen över kommungränser. Så är det även med vatten och vind, luft rör sig oberoende av gränser och åars vattenavrinning breder ut sig över stora landområden.

Alla kommuner i södra Skåne har nu moderata kommunstyrelseordföranden, Vellinge, Trelleborg, Svedala, Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn. Moderata kommuner brukar hävda det kommunala självstyret och äganderätten och misstro överordnad styrning och planering. Enligt nya (2019) Plan- och bygglagen ska Region Skåne nu ta fram en regionplan för ett långsiktigt behov av bostäder, övergripande infrastrukturfrågor samt minska klimateffekterna. Planen ska vara vägledande för beslut om översiktsplaner och detaljplaner. Länsstyrelsens roll är oförändrad.

Så länge det gäller grönplan, cykelleder och teknisk försörjning går det enkelt. Staden ska kompenseras med skog och natur och landsbygden få tillgång till mötesplatser. Järnvägar och trafikleder är självklart mellankommunala, men kommunerna vill påverka trafikverket att satsa på infrastruktur i egna kommunen. Riktigt hett blir det när det kommer till bostäder. Där konkurrerar man om nya invånare, och det är invånarna som ger skatteintäkter. Och som röstar i valen. Motsatsen gäller nyanlända och deras bostads- och integrationsbehov som ingen egentligen vill ta hand om.

Sedan 2018 finns en välkommen lag om förenklad avtalssamverkan. Kommuner kan avtala om gemensam myndighetsutövning som kräver specialkunskap, t ex socialjour och räddningstjänst. 16 Skånekommuner, däribland Ystad och Sjöbo har avtalat om gemensamt e-arkiv.

Sydöstra Skåne (SÖSK) samlar fyra kommuner kring trafikförsörjning och grundvatten. Samverkansorganet Malmö/Lund-regionen består av ytterligare tio kommuner, bland annat Trelleborg och Skurup. I Skånes nordvästra hörn har man valt det moderna namnet Familjen Helsingborg för det mellankommunala samarbetet.

Kommunerna är för små för att klara alla sina uppgifter på egen hand, samverkan är bra och nödvändig. Vid en kick-off 25/9 med god närvaro märktes avvaktande optimism kring nya planen. Trafikfrågor är ofta infekterade mellan kommunerna. Och så kampen om bostadsområden, dels de attraktiva och efterfrågade, dels de nödvändiga till utsatta människor. Om en ny regionplan blir till gagn återstår att se.

Madeleine Brandin

Arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

PS. För övrigt gällde en av bokmässans (26 – 30 sept i Göteborg) tunga frågor det alarmerande minskade läsandet och användning av språket. Vi tänker och förstår med hjälp av ord och språk. ”Today a reader tomorrow a leader” var en from förhoppning tryckt på mässans tygkassar.

Läs mer