Ledare

Madeleine Brandin: Samtidigt på Skånes landsbygd

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

I lördags njöt jag av opera på Metropolitan. Fast stolen jag satt på fanns på Grandbiografen i Trelleborg.

I direktsändning över världen lyssnade och såg Kivik, Ystad, Tomelilla, Trelleborg samtidigt med New York på Gounods förförande föreställning av Romeo och Julia.

Samtidigt presenterade Landsbygdskommittén sitt betänkande (SOU 2017:1) häromveckan. En historisk möjlighet att skapa ett starkare samhällskontrakt skriver man och lyfter fram 75 olika förslag som en nystart. Saminvest och Vinnova ska hjälpa de 23 kommuner i norra Sverige som har störst utmaningar, till exempel Överkalix. Digital infrastruktur till alla, statliga jobb ska flyttas ut, tillgång till högre utbildning ska vidgas.

I Överkalix finns en gammal folkhögskolelärare som drivit ett rättvisemärkt kafé med varor från småbönder i Tanzania. Sedan ett decennium har jag köpt allt mitt kaffe från honom.

Norge med stor landsbygd, rikt sedan man fick oljan, har varit förebild till att avsätta 500 miljoner till glesbygden här. Studieskulder kan avskrivas, arbetsgivaravgifter sänkas, reseavdragen ska ses över. Ett forskningscentrum ska inrättas. Kontroversiellt är landsbygdslån för bostäder, i dag kan du inte låna till ett hus som sedan inte går att sälja!

Även om Skåne inte behöver stödåtgärder som Norrland, så ska vi se Skånes speciella tillgångar. På en liten yta finns en dynamisk variation av stora och små städer, av byar och landsbygd som ger en unik möjlighet att välja boplats efter eget kynne. Projektet Strukturbild för Skåne vill inte ställa stad och land i motsats till varandra. Landsbygden är inte ett fritidsrum för stadens befolkning utan en avgörande del av Skånes utveckling. Ett seminarium på temat stad - land i Broby ska just idag (25/1) belysa detta. Ungefär lika många som bor i Malmö, 300 000 invånare, bor samtidigt på skånska landsbygden. Här finns kultur, turism, livsmedelsproduktion och småföretag. Sysselsättningsgraden är därtill högre på landet än i storstaden.

Samtidigt är Skåne sedan ett år en del av Greater Copenhagen. Alla kommuner i Skåne och på Själland är med och det ger en arbetsmarknad på 4 miljoner invånare. Det gäller att medvetet värna denna blandning och inte tro att storstäderna klarar allt. Tack vare landet är staden fin. Småorternas service ska underhållas, post och kontanthantering behövs även här. Arbetsförmedling, polis och migrationsverket kan samlokaliseras även här. Nära sjukhus är guld värt. Det omätbara, kultur, skönhet och trivsel är själva grunden. Nya vägar måste planeras ytterst varsamt, gamla hus ska renoveras pietetsfullt, nya byggnader ska tillföra något och höja värdena.

Den som har valt att bo i Sjöbo och Tomelilla, i Hammarlöv eller Abbekås, kan få det bästa av det mesta. Samtidigt. Trelleborg behöver Söderslätt. Ystad klarar sig inte utan Österlen.