GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Rösta för det du vill ha, inte det du vill ha bort

Trött på klagandet av vad andra partier gjort fel. Rösta för, inte emot.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Gästkrönika

Tre dagar kvar till valet, eller valen, det är ju tre stycken. För att välja representanter som ska arbeta under fyra år. Men först ska det bildas en regering. Det ser ut att bli väldigt svårt, om talmannen misslyckas fyra gånger måste det bli nyval. Bevare oss väl, det vill vi inte.

Partierna kastar nu hysteriskt köttben över oss som om de tror vi är hungriga vargar. Miljarder till vården, fler poliser, en extra semestervecka för barnfamiljer. Bevare oss väl. Vad kan genomföras under de kommande fyra åren? En del partier redovisar hur de klarat av sina tidigare löften, bockar av så att säga. Det är ett bra sätt.

Men att välja parti gäller att välja vem som vill bygga ett samhälle som jag vill ha. Framför allt borde man rösta på det man vill ha, inte det man inte vill ha, rösta för, inte rösta bort.

I de lokala valen finns lokala partier till exempel i Trelleborg, Sjöbo och Simrishamn, det finns också små partier som vill komma in. Jag tänker ofta att jag är glad att bo i Trelleborg, min skamfilade lite kuvade stad. Jag tycker om att slippa knuffas i trängsel, det är vilsamt med långsamt tempo, jag njuter de hjärtknipande vyerna över Söderslätt, den fuktiga havsluften. Den som bor i Ystad eller Skurup tycker nog om att bo där. Människor tycker överlag om att bo där de bor.

På Form Design Center i Malmö visas nu en utställning, Desire, där arkitekter belyser frågeställningar kring framtida boende. Det handlar mer om hur vi använder de offentliga rummen än om byggnadsverken i sig. Kanozi arkitekter lyfter fram symbioser, förskolebarn kan dela sagostund med dementa på vårdboende, bostadshus kan ha hotellrum för affärsresenärer i veckorna som används av bonusbarnen på helgerna.

Jaenecke arkitekter lyfter vardagslivets kraft och engagemang som det ter sig på förgårdsmarken strax utanför ytterdörren. Exkluderande arkitektur har syftet att få hemlösa, droganvändare och till och med tonåringar att inte känna sig välkomna. Utställaren Disorder visar bänkar med armstöd i mitten som inte går att ligga på, klassisk musik på tågstationer ska avskräcka störande ungdomar (metoden prövas på centralstationen i Trelleborg). Malmö stadsbyggnadskontor talar om samnyttjande, gatuparkering blir plats för lunchservering, skolan är konstföreningens utställningshall, kontor delar kök med äldreboendet.

Det är mycket vi delar som inte är politik. Det finns välutbildade, outbildade, bleka, mörka, storvuxna och små, kostymklädda och med huvjacka. Alla kan samtidigt delas in på tvärs detta, några känner sig ensamma, några är nyförälskade, en del drömmer och vissa njuter att bada månskensbad. Använd din röst på söndag men undvik ytterkanterna!

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer