GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gästkrönika

Madeleine Brandin: Nu kommer regionplanen

Mångdubbelt fler invånare i Skånes kommuner på tjugo år. Så blir det om var och en av kommunernas översiktsplaner skulle förverkligas.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Varje kommun vill visa tillväxt och framtidstro. Kommunerna slåss om invånarna, som är de som ger skattekraft. Man bjuder över varandra och säljer in kommunen som om det vore lussebullar.

När det tidigare glesbygdsverket (1991 – 2009) bytte namn och inriktning till tillväxtverket (2009) hände något. Förr lönade det sig att klaga och sucka, då kunde man få extra tilldelning av pengar. Nu får man inte ta orden ”det går dåligt, vi tappar folk och service” i sin mun. Nu anlitas i stället PR-konsulter för kommunal marknadsföring. I tidningarnas näringslivsbilagor viker kommunerna förhoppningsfullt ut sig, visar vilka goda boendemiljöer det finns, bra infrastruktur och lokal arbetsmarknad.

I Plan- och bygglagen finns paragrafer om regionplan. Den får upprättas, men måste inte. Kommunerna har hittills varit ytterst motsträviga mot sådan planering uppifrån, de vill bestämma själva. Man har sträckt sig till att låta Region Skåne arbeta med ”Strukturplan” och ”Strategier för det flerkärniga Skåne”. Genom lagändring den 1 januari 2019 ska nu regionplan göras obligatoriskt för dels Skåne, dels Stockholms län. Det betyder att Region Skåne får i uppgift att ta fram en regionplan som blir vägledande för kommunernas översiktsplaner och detaljplaner. Där visas hur mark och vatten ska användas bäst och var ny bebyggelse ska ligga. Hur kommer detta att tas emot? Kommunerna vill nog även i fortsättningen bestämma om sina områden själva och åberopar det kommunala planmonopolet.

Samtidigt kan man inte blunda för att det finns frågor som självklart berör flera kommuner. Som vägar till och från hamnarna i Trelleborg och Ystad. Väg E6 och väg 108 fortsätter från Trelleborg till Svedala, Lund och Malmö, och väg 19 går genom både Ystad och Tomelilla vidare norrut. Cykelvägar och kollektivtrafik likaså.

Om havsnivåhöjningen slår igenom blir tusentals strandnära hus obeboeliga i Skanör och Falsterbo, Trelleborg, Ystad, Lomma, Malmö, Kristianstad. Det är i sanning en regional planeringsfråga att hitta nya bostadslägen lägen till dessa personer. Och vill man inte överge och bygga nytt är det likafullt en regional fråga att bygga strandvallar som skyddar bostäderna innanför.

Även om kommunerna kommer att vara motsträviga mot gemensam planering som man tycker hämmar och hindrar den egna utvecklingen, så är det bra och nödvändigt att kunna se sammanhang, se runt knuten och längs horisonten. Det stärker också kommunerna att ha en gemensam plan i förhållande till staten. Regionen är trots allt vi själva och inte länsstyrelsen/ statens förlängda arm.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare

bosatt under tremetersnivån vid Östersjöns strand

Läs mer