Ledare

Madeleine Brandin: Nu kommer insekterna

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Får jag bjuda på en syrsa?

Det blev starka reaktioner när Miljöpartiet ville införa två köttfria dagar i skolorna och på äldreboenden i Trelleborgs kommun. Det var befogat, det ska vara ett individuellt val, inte ett påbud. För ungdomar är numera vegetarisk mat ofta ett självklart alternativ. Att det kräver kunskap om näringsinnehåll och biologi är också självklart. Att innehållet i våra måltider ändras över tid behöver man bara blicka tillbaka några decennier för att inse. Mina studentluncher på Ringbaren i Lund på 1970-talet bjöd på stuvade makaroner och korv, knappast gångbart i dag.

Enligt en undersökning av Axfood som redovisades på SVT november 2015 är nu var tredje svensk "flexitarian", det vill säga äter vegetariskt en eller två gånger i veckan.

Frågan om vad vi äter är högst aktuell. I lördagens tidningar kunde man läsa att New York Times rankat Skåne på nionde plats bland världens bästa resmål och speciellt omnämndes matkulturen. Flera av landsbygdens restauranger räknades upp, som Daniel Berlin i Skåne Tranås, Talldungen gårdshotell i Brösarp och Hörte brygga. Vi anade nog att där finns en stor potential för näringsliv och turism. God vällagad mat gör gott för både kropp och själ. Att umgås och prata till en måltid har människor alltid gjort.

Framtidens mat kommer inte att vara densamma som i dag. Avancerad forskning pågår om att få i sig proteiner utan att äta kött. Det handlar om ”beyond meat” och ”impossible foods”, som gör ett konstgjort kött, som liknar vanligt kött i smak och konsistens. Det svåraste är att efterlikna tuggmotståndet. Ingredienserna är till exempel gula ärter, solrosolja och jäst, medan vegoburgare är gjorda på tofu, quorn (en sorts svamp) eller soja. Falafel, kikärtsbullar, är redan välbekant.

En annan kommande trend är att äta insekter. I Kina kan man köpa grillade larver i gatustånden, lite mer aptitligt kanske européer tycker det är med rostade gräshoppor. Det finns redan proteinrikt syrsmjöl för oss att köpa på nätet. Eftersom insekter är kallblodiga så kräver de betydligt mindre föda för att växa jämfört med däggdjur. De kräver betydligt mindre mark och vatten och är billiga att föda upp. De är sprängfyllda med protein och mineraler och producerar nästan inga växthusgaser.

Ängavallen utanför Vellinge har prisats för sin ekologiska inriktning med fritt bökande utegrisar till restaurang och butik. De var föregångare. På Hedmans krog i Västra torp har jag ätit lukullisk soppa på ramslök, Brösarps gästis som ”hämtar maten hos grannarna” är känt för sin förträffliga skånska meny, Olof Victors surdegsbröd har många återförsäljare.

Go mad och möen mad i rättan tid kan om några år mycket väl ha ingredienser av insekter, närodlat ogräs som kirskål och brännässlor. Det är ett skånskt framgångsrecept i framkant.

Fakta

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Visa mer...