Ledare

Madeleine Brandin: När staden vaknar

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Börja med det som är möjligt, låt det omöjliga bida sin tid.

Morgon i staden. Barn med hjälm och ryggsäck cyklar till skolan. Tåg och bussar fylls av passagerare med take-away-muggar i händerna. Utanför bagerierna doftar det nybakat bröd. Hettan och lukten av kokande asfalt när gångbanor får ny beläggning, slamret från byggarbetsplatser känns härligt. Butikerna öppnar vartefter. Utanför biblioteket står en liten klunga människor som väntar på att komma in för att läsa dagens tidningar.

Jag hade varit på kommunens företagarfrukost. Budskapen var att arbeta tillsammans, med respekt och förståelse, kommun, näringsliv och fastighetsägare gemensamt. Framtidstro är basen för vart enskilt beslut. Om inte invånarna tror på sin stad, vem ska då göra det? Detta var i Trelleborg, men det gäller i varje stad, varje kommun.

Kommunalrådet sa med ett psykologiskt ordval att det behövs parträning mellan förvaltningar. Ja, kommunen måste tala med en röst till invånarna. Och den ska vara positiv och hjälpsam. Frågor och ärenden får inte skyfflas mellan förvaltningarna och ärenden får inte falla mellan stolarna. Vi talar om kunskapssamhället, men det är inte något nytt. Generationers kunskap har byggt upp industrin kring gummi, glas och sjöfart, hantverk som skomakeri och bryggeri, allt detta är basen för vad vi gör idag. Det ska vi vara stolta över.

Framtidsvisionerna om levande kuststad målades upp. I nästa andetag sades att det måste finnas en plan B och plan C också. Det är klokt tänkt. I Ystad finns handskakningar om nya färjelägen för nya längre färjor, men ingen finansiering. I Trelleborg är en östlig hamninfart önskad på kommunal nivå, men den synen delas inte av trafikverk eller länsstyrelse. Då är det rätt och riktigt att ha en plan B. Börja med det som är möjligt, så det blir fart. Stångas inte med det omöjliga. I Trelleborg kan man börja med bostäder enligt bostadsförsörjningsprogrammet i Rådhuskvarteret och på Övre. Man kan bygga blandstad kring gamla Dux. Man kunde flytta Victoriasalongen till hamnen, som en vacker symbol.

Tro på Trelleborg, tro på Ystad och Simrishamn, tro på varenda kommun och varenda liten by. Det finns inget annat sätt. När staden vaknar med nybakta bullar, cyklister på väg till arbete och tidningsläsande biblioteksbesökare, då blomstrar näringslivet, då finns framtidstro och ett gott liv. Söderslätt och Österlen dignar under mognande äpplen, fälten är nyskördade och Törnrosa vaknar i staden. Septembers klara ljus känns fullt av hopp. Vänd upp och ned på frågan, var inte istadig, använd plan B, så det händer något.