Ledare
Gästkrönika

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Mellan hund och varg

Människor gör saker de inte brukar under denna märkliga pandemi. Vi verkar utflippade och ofokuserade, både individer och i kommunerna.
Madeleine Brandin
Publicerad 6 maj 2020
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Brandin
Madeleine BrandinFoto: Claes Nyberg

Hittade en anteckningsbok där jag skrivit upp saker som skulle åtgärdas. Där stod ”Vem tog av strumporna i fyren?” Undrar vad det betyder?

Varje gaslykta behöver en glödstrumpa för att få ordentligt ljus. När glödstrumpan tänds börjar den brinna och lämnar sedan en konstruktion byggd på saltkristaller. Beroende på saltet glöder lågan i ett kallare vitt eller ett varmare gult ljus.

Strandängarna har översvämmats av nya blomstersorter. Tror det är vårkorsört som lyser så gul bland blekblå hav av tröstande förgätmigej.

Blå timmen, ”l´heure bleu”, är stunden mellan solnedgång och nattens inträdande. En bitterljuv timme, vemodig och vacker, en tid när skuggor lurar synen och färgerna förvandlas. En förrädisk tid då fartyg till havs har svårt att uppfatta varandra.

Vår kust har haft och har många fyrar och inseglingsrännor till hjälp under blå timmen, dimma och mörker. Fyren i Falsterbo byggd på 1700-talet, Falsterborev, Trelleborgsrännans kassunfyr, Kullagrundsfyren som ersatt Smyge fyr på land, Ystads två ensfyrar, Inre och Övre, Sandhammarens fyr av Heidenstamsmodell. Röda ljus syns längs horisonten från Trelleborg och österut, de blinkar från vindkraftverken på Kriegers flak.

I år fyller Mumintrollet 75 år och Tove Janssons böcker celebreras. Mycket känns igen i dessa coronatider. Filifjonkan som är så rädd för katastrofer tills de väl inträffar. Muminfamiljen som flyttar ut till en ensligt belägen fyr där mamman längtar efter vänlig vanlighet så mycket så hon kliver in i sin målning av Mumindalen.

Det finns ett franskt uttryck ”entre chien et loup”, mellan hunden och vargen. Det betyder stunden när dagen övergår till natt, i skymningen är det svårt att se skillnad mellan hund och varg. Hunden är ljuset, dagen, tryggheten, vargen är mörkret, det okända. Hela vår tillvaro är nu sådan, mellan hund och varg och vi har svårt se skillnad på dem.

Kanske är det därför kommunfullmäktige i Skurup avslutas under kalabalik, revisionen inte vill bevilja ansvarsfrihet till kommunstyrelsen i Simrishamn efter långvariga konflikter inom barn- och utbildningsnämnden, Tomelilla ger sig i polemik med revisionens slutsatser, och Ystad dividerar om revisionen givit anmärkning, kritik eller viss kritik. Trelleborg har genom ett modigt beslut äntligen satt punkt för grälet med staten och den tioåriga frågan om hamninfart har förhoppningsvis nått sin lösning.

Jag såg en man sitta på en hopfällbar pall med tygsits och aluminiumstativ på gräsmatta helt nära en vägkorsning. Jag såg en ung man gå vägen fram alltmedan han läste i en uppslagen bok han höll i handen. I coronatider är allt annorlunda.

Madeleine Brandin

Arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt