Annons
Ledare

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Människan och maskinen

Intressant, skrämmande och fascinerande med datorgenererad text. Den här är delvis skriven med stöd av AI.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 21 december 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Vem är författaren?
Vem är författaren?Foto: Henrik Montgomery/TT

ChatGPT är ordet för dagen, det är det senaste från GPT-familjen av textgenererade AI-system. Det handlar alltså om artificiell intelligens, AI, som kan skriva dikter, skriva uppsatser och tidningsartiklar, men också vara en samtalspartner. Det är en stor språkmodell som tränats i ett system från OpenAI- stiftelsen. Genom att mata in stora mängder data kan maskinen generera texter, och dessutom otroligt bra texter. Allt sker nu i en aldrig tidigare skådad takt. OpenAI startades 2015 av bland andra Elon Musk, som nu har lämnat stiftelsen.

Även bilder kan skapas genom att stor datamängd matas in i maskinen. AI-generade bilder görs med verktyg som DALL-E. Den som inte själv kan rita beskriver hur bilden ska se ut. Man skriver att scenen ska vara science fiction, två flygare strider med tre drakar, ljuset är blågrönt, det är tidig morgon. Eller skriver man att det ska vara ett landskap med en katt i surrealistisk stil, likna Salvador Dali.

Annons

Strax visas fyra olika förslag på skärmen eller i telefonen.

Skriv en dikt som liknar Dan Andersson. Eller skriv en dikt om vinter i Skåne. Och ut kommer en riktigt bra dikt. Man blir snurrig av blotta tanken. Vad är då en konstnär? Vad en författare? Ja, vad kännetecknar egentligen en människa? AI har ingen egen kreativitet utan kan bara samla ofantligt stora mängder information och bearbeta den på ett förbluffande spännande, ja, man vill nästan säga kreativt, sätt.

Universitet och högskolor funderar i turbohastighet över vad dessa AI-texter kan komma att innebära för till exempel hemtentor. Det finns så klart risker för manipulation av både text och bild och desinformation Det går också att göra AI-genererade ritningar. Tanken svindlar för en arkitekt.

Vad är kvar för konstnären och författaren att göra? Värdet på text och bild kommer att devalveras.

Här några rader ur en dikt av Carl Gustaf Tessin, som levde 1695 – 1770. Verlden. Är. En. Skådebane. Den. Som. Länge. Spelt. Måste. Lämna. Rummet. Åt. Andra.

Vi. Gråhjässade. Män. Äro. Hese. Ungdomens. Inträde. Är. Kommit. Vår. Aflösning. Står. Färdig. Låt. Oss. Gå. Til. Vila. Väl. Oss. Om. Åskådarne. Klappa. Med. Händer. (Ur Svensk Poesi, 2016, red. Daniel Möller och Niklas Schiöler)

Jag frågade AI om slutkläm till denna krönika. Svaret blev: AI är ett fantastiskt redskap som har stor potential att revolutionera våra liv och vår värld. Det är upp till oss att ta tillvara den. Eller när jag bad om en mer avvägd slutkläm: Viktigt att hitta balansen mellan ett hållbart användande av tekniken och att undvika att kompromissa människors rättigheter. Tekniken kan användas för att hitta unika lösningar grundad på mänsklig kreativitet.

Madeleine Brandin, arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons