GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Ljus, mera ljus tack

Våra själar och kroppar behöver ljus. Och optimism.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu lever och badar vi ljus. Ljuvliga morgnar och underbara kvällar i flödande dagsljus, näktergalar knäpper, människor kvittrar medan syrener slår ut framför ögonen på oss. Så är det inte halva året, den mörka årstiden. Därför är ljus en viktig faktor för nordisk stadsplanering och husbyggande. De mörkaste trakterna är här där vi lever, där det sällan är snö som lyser upp.

Aktuell forskning (bland annat från folkhälsomyndigheten) visar att ljus påverkar hur vi mår. Vi är utomhus bara en tiondel av dygnet och bra ljus hemma, på arbetet och i skolan är viktigare än vi trott. När städer förtätas finns risk att dagsljuset inomhus minskar, det handlar om hushöjder och hur nära husen står, väderstreck och storlek på fönster. Det blir trist att leva i ständig slagskugga, uteplatser ska ha blandning av solvärme och lövskugga. Mörka fasader och stora svarta hus i stadsmiljö tar ljus som vi behöver.

Dagsljus påverkar sömnen, mildrar depressioner och stärker den kognitiva förmågan. När man bytte till bättre belysning i klassrummen blev eleverna märkbart piggare.

Arbetsplatser utan dagsljus är utmattande. Till och med på Trelleborgs nya lasarett saknas fönster. Personal arbetar i flimrande lysrörsbelysning och vet inte om det är dag eller natt. Små rum ger känslor av instängdhet och bunker. I stora varuhallar motverkar långa siktlinjer och högt i tak i viss mån bristen på dagsljus.

Elektriskt ljus har sämre ljuskvalitet än dagsljus. Man mäter ljusstyrka, ljusflöde och ljusutbyte. Färgtemperatur är viktig, vi har nog alla förfärat stirrat på en gröngrå spegelbild i vissa toalettutrymmen. Ju äldre vi blir ju mer ljus behöver vi.

När hus och lägenheter ska säljas finns beskrivningar, ritningar och fotografier till hjälp. Den som kan läsa väderstreck och olika månaders solhöjd är den som drar högsta vinsten när man vid bostadsköpet värderar balkonger och solbelysta rum.

Det finns ljus och mörker även i valrörelsen. Det är lätt att känna oro och måla världen svart. Socialdemokraterna säger att om alliansen får makten så kommer lönerna att sänkas, Sverigedemokraterna varnar för att snart är Sverige ett muslimskt land, Miljöpartiet hotar att världen är på väg att gå under av klimatförändringar. Hopplöshet blir lätt rädsla och rädsla blir politik. Men det är inte hela bilden. Hans Rosling skriver i sin postumt utgivna bok ”Steg för steg, år för år, blir världen bättre. Inte enligt vartenda mått vartenda år, men i regel.” (Factfulness, tio knep som hjälper dig att förstå världen, 2018). Vi utgår från en dramatisk världsbild och har svårt lära oss att världen ser annorlunda ut idag.

Det hänger på var vi lägger fokus. På rädsla och oro eller tillförsikt och hopp. Det behövs bara ett enda ljus för att lysa upp ett helt rum.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer