Annons
Ledare

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Kultur får gärna vara närodlad

För att ha en civilisation, ett kultiverat samhälle, behövs kultur. Den behöver stöd och uppmuntran.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 13 februari 2019
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Brandin Trelleborg?Foto: Claes Nyberg

Kulturföretag är mer innovativa och tar fram fler nya produkter än andra företag. De är oftast enmansföretag, samverkar och exporterar mer än andra. De är också draglok för digitalisering. Det berättade Tillväxtverket i veckan i en rapport ”Ge plats på scen!” om villkor och verklighet för kulturella och kreativa näringar.

Det var nya tankar för några år sedan, att se kultur som en näring. Något som ger mervärden till samhället, även ekonomiskt. Turismnäringen bygger i mycket på kultur och natur. Trelleborgs nya kommunledning vill sälja Smygehuks fyrplats, samtidigt som man vill utveckla sydligaste udden som turistmål. Magasinet och strandängarna är privatägda och kommunens möjligheter där har varit begränsade. Fyrplatsen utgör tillsammans med hamnen, magasinet och kalkugnarna vid kyrkbyn den attraktiva turistmiljön. Fyrområdet bör vara fortsatt öppet för allmänheten och inte säljas villkorslöst.

Annons

I anglosaxisk tradition lever kultur och universitet genom privata donationer, som till exempel Metropolitan. I kommunistiska regimer har kulturlivet hållits högt med offentliga medel, men styrts med järnhand till sitt innehåll. I fransk, tysk och nordisk tradition är samhället med och betalar kulturen. I Stockholm finns kungliga Operan och Dramaten. Trelleborgs museum och Ystads teater är kommunala pärlor, Tomelilla konsthall var en av de första som byggdes på landsbygden (1965) och i Sjöbo driver kommunen nu Florabiografen.

Privata konstgallerier, ideella föreningars verksamhet och flödande musikliv runt om i Skåne laddar vardagen.

Kultur ska utvecklas fritt, vara känselspröt och levandets seismograf. Precis som press och public service ska vara fri. Därför ger Region Skåne och kommuner bidrag till fria grupper, föreningsliv och studieförbund. Nu minskas Trelleborgs bidrag till studieförbunden. Skillinge teater har varskotts få indragna bidrag från Region Skåne. Svaneholms museum lever skakigt.

En ny långtidsstudie visar att risken att drabbas av depression som äldre minskar om du regelbundet går på film, teater eller museum (SvT 8/1 2019). Tar du del av kultur varje månad minskar risken med 48 procent. Motion är bra, men det visste vi redan. Kultur är också läkande och uppbyggande.

Kultur kan också vara traktorparaden i Bollerup. Kultur är när vi lyfter en bit från fasta marken och det spritter i hjärtat.

Biblioteken i Trelleborg har fått minskade anslag. Marie Silkebergs bok ”Atlantis” finns i alla fall som e-bok. Poesi kan beskriva en globaliserad samtid, här ett kort utdrag ”Du hör måsarna./ Solen värmer. Genom fönstret./ Det blåser hårt./ Hungry. Angry./ Du hör aldrig skillnaden.”

Madeleine Brandin

arkitekt och författare bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons