GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Hus som minns

Människor förgår, men husen består.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Tre mörkklädda män i underliga poser i ett mörkt rum syns i Ystads Allehanda (29/10). Bilden är ett foto som tagen ur en film noir. I Babel på SvT (28/10) presenterades en långdikt av Robin Robertson. Titeln är The long take, den sägs inspirerad av film noir och utspelas i stadens och minnets skugga.

Fotot i YA ingick i ett reportage om den gamla prästvillan i Ystad som ska byggas om till bostäder. En byggnad med detaljer i mönstermurat tegel, stengolv och kakelugn. ”Här handlar det om att arbeta med byggnaden, inte mot den” säger Stefan Wallgren, projektledare på Hanssongruppen. Nästa utmaning är de nya byggnadskropparna som ska placeras i trädgården och ge projektet totalt 24 lägenheter enligt ägarna Stefan och Kent Hansson.

I Trelleborg har gamla centralskolan vid Stadsparken byggts om till 24 hyreslägenheter (Alsingevallen Fastigheter), där den gamla skolatmosfären i entrén, trapphuset och de indelade jugendfönstren gör något speciellt för bomiljön. Och hur besviken jag än är över att gamla Bryggeriet vid Nygatan revs, så ser jag med försiktig förväntan fram mot Trelleborgshems bostadshus i rött tegel med trappstegsgavlar som nu växer fram på dess plats. Bakom byggs ytterligare ett hus, totalt ska det bli 102 nya bostäder och en lokal (SydArkKonstruera AB genom arkitekt Helena Hammer).

Engelska författaren Tessa Hadley har precis översatts till svenska med den rosade romanen Syskonen. Fyra medelålders syskon återser varandra i morföräldrarnas hus, en gammal prästgård, där de förr tillbringat många somrar. Prästgården har varit ramen för mycket som skett i syskonens liv. Det betyder något när generationer av människor tagit i samma dörrhandtag, tappat upp vatten i samma handfat. Föremål berättar en historia, ger ekon och innebär på så sätt en rikedom. Hus är människors liv och livet utspelar sig i hus, sa Tessa Hadley i en intervju.

När det nya som byggs tar avstamp i något gammalt blir det alltid bättre. Det kan räcka med att behålla ett gammalt ventilgaller för att väcka associationer. Hököpinge brukspark är ett exempel. Där finns delar av sockerbruksbyggnaden kvar, liksom disponentvillan, kontorsbyggnaden och arbetarbostäderna i närheten. Det var också tanken bakom att behålla den gamla mangårdsbyggnaden inom bostadsprojektet Stavstens udde väster om Trelleborg.

Ibland går man ett steg längre. Efter att ha byggt identiskt lika höghus kvarter efter kvarter i Kina behövdes något annorlunda. I Shanghai finns idag kopior på Eiffeltornet, på Venedigs kanaler och även av Sigtuna! (K special på SvT Play).

Minnen laddar våra byggda miljöer. Våra historier fyller husen. Dofter, ljud och sinnesförnimmelser ger både komedi och noir, gör nya bostadsområden bättre.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer