GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Hembygd i nutid

Den som tror att hembygdsrörelsen mest sysslar med knätofs och folkdans har fel.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hembygd sammankopplas ofta med minnen, men det kan vara platsen där man för tillfället känner sig hemma. För de flesta av oss har många hembygder. Det kan vara uppväxtmiljön, orten där man studerat, där man arbetar eller där man bor nu. Många flyttar runt i världen.

De flesta har behov av att förstå den plats vi lever och bor på. Alla platser har en historia, kanske är den bebodd sedan vikingatid eller är det en förort med minnen från lekkamraten Maria i miljonprogrammets 1960-tal.

Samtidigt är vi en del av den historiska processen, vi bidrar och formar samhället och sätter spår. Vi påverkar hur vårt ”hemma” förändras.

Den berömde konstnären och kinesiske dissidenten Ai Weiwei besökte Malmö stadsbibliotek 12 mars. Efter åratal av husarrest flyttade han 2015 till Berlin. Han säger att exil är en sorts amputation, det är inte bara att lämna sitt hemland, det är att förlora sitt sammanhang och sitt språk. ”När jag möter någon på en gata i Kina, vet jag vem den är, här har jag ingen aning om vad som rör sig i ditt huvud.”

När människor flyttar till en ny plats är det lättare att känna sig hemma om man lär känna någon ortsbo. Det kan samtidigt vara berikande för en som bott där länge att höra reflektioner från en nyinflyttad. Dagens hembygdsföreningar gör just detta. I Göinge samlades man till exempel med persisk tolk kring naturvandring och stenbrottshistoria.

Det blir allt vanligare att hembygdsrörelsen verkar i städer, samarbetar med lokala hyresgästföreningar och asylboenden. Simrishamns kommun har tagit den taktpinnen.

Runt 2500 småkommuner växte fram ur socknarna mellan 1863 och 1952. Idag har Sverige 290 kommuner. I skriften ”Den första samhällsnivån” (Ulla Herlitz/ Hans Arén) diskuteras en förnyad mera lokal administration, lokalt fördjupad översiktsplanering och lokalt ägda företag.

Men små kommuner kan inte klara till exempel översvämningar och stora bränder på egen hand. Förra årets skogsbränder har lett till förslag att alla kommuner ska anslutas till en gemensam ledningscentral.

Beslut fattas högre och högre upp. Vi lever i en global värld och behöver EU. Och snart ska vi rösta. Samtidigt lever och verkar vi lokalt och har ett lokalt ansvar. De över hundra medlemsföreningarna inom Skånes hembygdsförbund ordnade 1360 arrangemang under 2018. Det var stadsvandringar, släktforskning, arkeologiklubbar och ängaliv. Prepperrörelsen hämtar kunskap om ätliga örter, hur man konserverar grönsaker och hur mat kan bevaras utan kylskåp. Genom att göra egna filmer med bild och ljud låter man tingen tala.

Både EU-nivå, storregioner och mycket lokala organisationer behövs parallellt. Att engagera sig i lokalsamhället ger mycket tillbaka.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer