Annons
Ledare

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Havsbaserad kraft ger både el och jobb

Nu vädrar entreprenörer morgonvind i solens sken.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 10 oktober 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Vindkraftverken på den danska delen av Kriegers Flak sticker upp ur havet söder om Trelleborg.
Vindkraftverken på den danska delen av Kriegers Flak sticker upp ur havet söder om Trelleborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Energibesparingar är det enda invånare, landshövdingar, kommunalråd och husägare talar om i dag. En kall och mörk tid verkar vänta oss. Tveksamheter inför vindkraftverk och solpaneler vänds mot försiktigt intresse. Särskilt som det visar sig kunna ge pengar i börsen för lokala företag.

Vattenfall är igång med sin vindpark på Kriegers flak utanför Trelleborgs kust. De tyska och de danska kraftverken är redan på plats. Nu förbereds för 44 – 46 verk i Sveriges ekonomiska zon. Tillståndsprocessen påbörjades 2004, nu 2022 är det dags. Bottenundersökning, det handlar om 68 kvadratkilometer, handlas nu upp och ska genomföras 2023. Vattenfall bygger inte verken själv, utan turbiner, transformator, kablar, drift och underhåll handlas också upp i stora internationella upphandlingar.

Annons

Men stort består av mindre delar. Skalar man ned, så blir en mindre lokal marknad synlig. Trelleborgs hamn har erfarenhet av synergieffekter av havsbaserad vindkraft. 2013 byggdes det med bas och utgångspunkt från land och hamnen. Det fick till följd att under flera år bodde och arbetade en hel extra ”by” av inlånad sakkunnig arbetskraft nära hamnen. Clarion hotell hade stadig uthyrning av rum, ICA Maxi i närheten levererade matpaket. Det lokala uthyrningsföretaget Swennex hjälpte till med allt från aggregat för el, till svetsare, elektriker och rörläggare till de frekventa båttransporterna mellan hamnen och byggarbetsplatsen för vindmöllorna. Så behövde kocken fem stora grytor, jobbarna ville ha en Playstation när vädret omöjliggjorde arbetet. Och så vidare. Det gällde att vara flexibel.

Ett av världens första vindkraftverk till havs byggdes under namnet Svante på ett trebent stålstativ utanför Nogersund i Sölvesborg 1990. Sjutton år senare revs det. Därefter utvecklades under tio år projektet Taggen för ett fyrtiotal vindkraftverk i Hanöbukten. Bromöllas politiker var emot när höjden ökade från 170 till 220 meter, Sölvesborgs var för. Mycket handlade om lokala affärsmöjligheter. Men det som stjälpte projektet var ett nej från försvarsmakten.

Ett seminarium 6 oktober med Trelleborgs hamn, Energivision Syd, det statliga forskningsinstitutet Rise och Skånes vindkraftsakademi lyfte affärsmöjligheter på sydkusten. En ny marknad stödd av Region Skåne pekar på att sydkustkommunerna kan ta plats. Digitala verktyg kan koppla samman den som vill ha en tjänst med den som kan leverera. Likaså behövs kompetenser som lantmätare, sjöingenjörer, tekniker inom fossilfri energi, som vind, sol och biogas. Ny lokal utbildning kommer också.

Sverige ligger efter Danmark och Tyskland med sol och vind. Men nu händer det. Och då är kringverksamheter för lokala företag ett extra plus.

Madeleine Brandin, arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons