GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Gruvdrift inget för Österlen

Naturtillgångar som metall, olja och vind är åtråvärda, men att exploatera dem möter motstånd på bred front.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När en yttre fiende nalkas samlas trupperna på hemmaplan. Meningsskiljaktigheter i andra frågor blir underordnade och man gör gemensam sak. Så är det med den åter uppblossade frågan om mineralfynd på Österlen. Den suveräna myndigheten Bergsstaten har gett tillstånd att leta efter mineraler på olika platser i Tomelilla och Simrishamns kommuner, även Ystad och Sjöbo berörs. Ansökan har lämnats in för nio områden, hittills har två stycken runt Onslunda och Gärsnäs fått ja. Det är främst vanadin man är ute efter, ett grundämne som används som legeringsmetall i stålindustrin, i elektronik och bilar. Idag utvinns vanadin mest i Sydafrika, Ryssland och Kina.

Själva prospekteringen är kanske inte så farlig i sig, men om fynden skulle leda till att man öppnar gruvor i stor skala är påverkan väldig, det säger det ena kommunalrådet efter det andra. Det gäller tätt bebodda trakter med väldokumenterad kulturhistoria, stora naturvärden och en viktig turismnäring.

För nära tjugo år sedan mobiliserade slottsherrar, nunnor, politiker, filmare och boende i gruppen ”Inga gruvor på Österlen”, då för att hindra brytning av alunskiffer. Nu samlas de igen.

Geologen Amanda Scott som företräder företaget SkandiVanadium i dagens ansökan påpekar att alla gärna använder mobiler och datorer utan att tänka på var metallerna kommer ifrån. Niklas Gunhamn är företagare och driver Fulltofta gård (vid Hörby), tillverkar antenner, brygger öl och ordnar musikkvällar. Han skriver på FB att Sverige har en generös minerallagstiftning men samtidigt en tuff miljölagstiftning. Prospektering ger oss värdefull kunskap, men inte säkert en ny gruva. Och framtidens gruva kommer sannolikt att vara mer kirurgisk och bedrivas på stora djup med mindre ytpåverkan. Vi vill ha ett modernt samhälle med snabbt internet och stabil elförsörjning. Men inte ett vindkraftverk på granntomten. Gunhamn avslutar med ”välkommen att gräva på min bakgård”.

Vind är också en naturtillgång som river upp känslor när den ska fångas in i kraftverk. Dansk sandsugning i Öresund utanför Skanör motarbetades av Vellinge kommun. Motorväg är en störande exploatering, lång, bullrande, avskärande, inte konstigt att en östlig hamninfart i Trelleborg möter motstånd. Jorden gömmer också tillgångar i form av fynd från bosättningar från bronsålderna, just där vägen skulle gå.

Redan när Linné gjorde sina resor ut över landet, bland annat i Lappland, Gotland, Skåne var uppdraget att undersöka landets tillgångar. Han skriver om kalkberg vid Smygehuk, om tångtäkt i Trelleborg, om jord-och skogsbruk.

Länder med naturtillgångar kan vara lyckliga, som Norge när deras olja upptäcktes. Men gruvor på Österlen, nej tack!

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer