GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Gör bostadspolitik till en valfråga

Nu är propositionen om Arkitektur, form och design släppt. Mycket riktas mot Skåne.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I oktober 2015 skrev jag en krönika om utredningen Gestaltad livsmiljö. Den har nu blivit en proposition när regeringen den 22 februari 2018 presenterade en ny arkitekturpolitik. Det finns en politisk övertygelse om att arkitektur och gestaltad livsmiljö betyder något för god livskvalitet, när samhället nu möter frågor kring segregation, miljö och bostadsbrist.

Det finns ingen motsättning i att bygga bra. God arkitektur skapar långsiktiga värden.

Boverket rapporterar att det behöver byggas 70 000 nya bostäder varje år. Det är svårt få grepp om hur stor bostadsbristen egentligen är i olika orter. Det byggs mycket i sydkustkommunerna. Men ofta har de som behöver bostad mest inte möjlighet att betala hyrorna i nybyggen. Det är ungdomar, det är människor utan fast jobb och inkomst som nekas hyreskontrakt. En fast anställning är bara lite säkrare än ett vikariat eller timanställning. Men ändå är det nyckeln in i samhället. Den enda säkra inkomsten är pension, men den räcker inte för att få lån i banken.

Byggbolag bygger inte av välgörenhet, de bygger för att kunna hyra ut och få tillbaka byggkostnaderna och göra vinst. I bästa fall frigörs något annat, billigare, och så är flyttkedjan igång.

Mycket i den nya arkitekturpolitiken är riktat mot oss i Skåne. En ny forskartjänst skapas till arkitektskolan i Lund, Form Design Center som mötesplats får extra anslag under tre år, Boverket får rekrytera 20 arkitekter som ska arbeta från Malmö. Detta ska vi dra nytta av i hela Skåne!

När politiker velat att det skulle byggas mer har de gett subventioner till visst byggande. Och ändrat i plan-och bygglagen. Avskaffat fastighetsskatt och infört amorteringskrav.

Under miljonprogrammet blev hyresrätten en billig (subventionerad) bostadsform. Under 1990-talet avskaffades subventionssystemet för både hyreshus och villor. Med amorterade lån och låga räntor är det idag billigare att äga sin bostad än att hyra.

Nu är det en farlig växande klyfta mellan unga som inte kan ta sig in på bostadsmarknaden, och dem som vuxit upp i villa och får hjälp av föräldrar.

Det verkar som enda sättet är bostadsbidrag och att allmännyttan, dvs samhället bygger. En bostad är inte en vanlig handelsvara. Att kunna gå hem och värma sig, att förvara sina saker, tvätta och laga mat, att känna sig trygg, att bo är nästan det viktigaste av allt.

Det är samhällsnytta när människor kan flytta (t ex till nytt jobb). Bostadsfrågan borde vara en politisk fråga. Men den är mycket snårig. Den nya propositionen Gestaltad livsmiljö visar på frågans tyngd och bredd. Men ingen verkar veta vad som behöver göras.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer