GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Globala mål och skånska drömmar

En gammal skotsk ramsa säger: ”An apple a day keeps the doctor away”. Jag säger att ett dagligt rim, håller hjärnan i trim.
Madeleine Brandin Trelleborg?
Madeleine Brandin Trelleborg?
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Hur har det gått i Skåne 2018” var en välbesökt kommunkonferens 14 mars anordnad av Region Skåne med universitetet, handelskammaren och idéburen sektor. Svaret var dålig tillväxt, miljömålen uppnås inte, psykisk ohälsa ökar inte minst bland barn och unga, stor arbetslöshet.

Arbetslösheten är högre i Skåne än i riket. Samtidigt är det brist på arbetskraft, det behövs fler lärare, fler inom vård och omsorg, fler tekniker och kvalificerade byggnadsarbetare. På flera områden är Skåne tudelat, ofta nämns kraften i västra delarna mot resten. Men kontrasternas Skåne är inte bara som vi brukar tala om det. Företagsamheten är större utanför de större städerna, arbetslösheten lägre, där är en bättre upplevd hälsa och levnadsmiljö. ”Flerkärniga Skåne” får allt större relevans och är en landskapets särprägel.

Konferenspanelen fick sedan frågan om hur Skåne ser ut 2030. Svaren handlade om framsteg inom mat- och livsmedelsforskning i Kristianstad. Fehmarnbeltbron är byggd och Skåne är en del i Greater Copenhagen. Miljömålen uppnås, gods går på järnväg. Nyanlända har kommit in på arbetsmarknaden.

Konferensen kändes ändå inte så upplyftande. Vilken lisa och glädje blev det då att lyssna på barn och unga i Trelleborg på världspoesidagen 21 mars. Projektledare Maria Glawe fick idén med sina elever, den spreds till andra gymnasieprogram, förskola, grundskola och modersmålsenheten. Eleverna hade formulerat tankar och känslor för hur FN:s 17 globala mål ska förverkligas. Kunskap och samarbete där varje individs tanke och handling är värdefull.

I Simrishamn firades världspoesidagen med öppen scen med både ord- och bildverkstad och ljudverkstad. ”Vi kunde bara ta med oss våra minnen” heter ett bokprojekt av nyanlända.

Ord flyttar tankar och sinnesstämningar från en människa till en annan människa. Nog är det förunderligt. Sms, twitter, raprim, orden finner nya vägar. Ord som bränner, tröstar och smeker, roar och leker, gläder och lyfter.

Det var starkt att lyssna på barn och unga, som modigt läste egna dikter från scenen, de som är vuxna 2030. Söderslättsgymnasiet, Klagstorps skola, Alstads skola, Österlids förskola och många fler, alla årgångar möttes med ord- och bildcollage av hög klass. På skärmar fanns barnens olika röster på många språk: ”släng ingen mat, fåglar luft vatten, vad spöket inte kan veta, mamma jag är en bit av dig, vill bara vara som andra barn få sova i en säng äta vid ett bord, måste man bli utsatt själv för att förstå?”

Drömmar strömmar över vatten, tårarna och skratten, från Ystad till New York, från Kap Horn till Smyge fyr, undrar vem som skutan styr.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer