GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Ett förmånligt landskap

Det är inte långt från Österlen till Malmö, men det är väldigt långt från Malmö till Österlen.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi behöver inte trampa många tag med cykeln innan vi är ute där ”himmelen är vit och hög och horisonten vid” som Ola Hansson, slättens store poet från Hönsinge, skrev 1884 när han satt i Paris och längtade hem. Linné skrev under sin skånska resa 1749 om gäss som blänker vita och skriar på de stora fälten, råkor ropar i alla träd. Trädgårdarna är de härligaste i riket med mandelblom och valnötter. Inget i Sverige kan förliknas emot Skåne. Invånarna är lyckligare som bebor ett så ädelt land. Städerna är fler än i någon annan provins, byggda av korsverk, täckta med taktegel och utsirade med planterade träd. Stora byar ligger mellan fälten, försedda med gator och en allmän damm.

Detta säregna landskap lever än. Skåne har många städer, och också en levande landsbygd.

Lika många bor på landet som i Malmö.

Samspel mellan stad och land var ämnet vid Region Skånes konferens 22/1. Trelleborgs kommun höll föredrag och gav följande tips. Koppla samman översiktsplanering med bostadsförsörjningsprogram och ta fram statistik för olika delar av landsbygden. Se det unika för varje ort. Involvera medborgarna genom personliga intervjuer, med kvällsmöten och dialog över kommungränserna och sök upp barn och unga. Det kom fram att det saknas trygga cykelvägar mellan orter, och det saknas mötesplatser. Det behövs bostäder som matchar olika ekonomiska förutsättningar. Och så bredband överallt förstås.

Sådant man inte trodde var möjligt för några år sedan finns idag, som kvällsöppna bibliotek utan personal. En svensk idé utvecklar ”Moby Mart”, obemannade mobila livsmedelsvagnar som alltid är öppna. En framskrivning av de varubussar som körde runt i byarna på 1980-talet!

Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Ystad har utvecklat ett innovationscenter för landsbygden. Syftet är att koppla samman kunder, leverantörer och konkurrenter med högskolor och samhälleligt stöd. Företag på landsbygden ska få egen växtkraft, redan idag är sysselsättningsgraden högre utanför än inne i städerna.

I Skåne bor 77 procent av befolkningen i städer, 19 procent bor stadsnära och 4 procent bor på landsbygd. Till ytan består Skåne av 9 procent stad, 61 procent är stadsnära och 30 procent landsbygd. Det finns många olika definitioner av vad som är stad och land. Detta är tillväxtverkets indelning (fast att ort med minst 3 000 invånare räknas som stad känns inte helt relevant).

Nu är det valår! I Trelleborg kommer en av frågorna gälla hamn och väg, i Simrishamn är sjukhuset på tapeten liksom olika syn på var bostadsbyggande ska ske, i Ystad är hamnen en tvistefråga. Men Skåne är ett speciellt landskap med 247 tätorter nära varandra där stad och land lever i symbios. Ta vara på det!