Annons
Ledare

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: En kort resa kan leda långt

Jag for ut på E6:an från Trelleborg för att hitta Gud. Så tog jag till höger.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 31 juli 2020
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Brandin
Madeleine BrandinFoto: Tomas Nyberg

Och där låg Skegrie kyrka. I Skegrie får den nya villabebyggelsen näring och identitet av den gamla byns hus och vägar. Landskapet ligger avläsbart som en uppslagen historiebok. På en och samma gång ser jag den femtusen år gamla stenkammargraven Skegriedösen, kyrkan från 1100-talet, hundraåriga gårdar och gatuhus, nya villor, holländaremöllan från 1897. Under järngrinden till kyrkan kan man läsa inskriptionen JC Petersen Trelleborg 1885. Järnvägen mellan Malmö och Trelleborg passerade byn 1883, dagens väg E6 byggdes om på 2000-talet. I samband med det upptäcktes Döserygg, ett helt område av dösar och processionsvägar. Här har människor levt sina liv under årtusenden före oss.

Nu har ett pizzabageri delat byn i två falanger, för och emot. Lägre instanser som byggnadsnämnder kan göra avvägningar och tolka lagstiftning efter lokala förutsättningar. När överklaganden driver ärenden högre upp blir det mer lagtext, mindre individuell anpassning.

Annons

När nya områden för bostäder, skolor eller verksamheter ska planläggas undersöker man först hur det ser ut från början. Historia, utblickar, vägar, vatten och avlopp och så vidare. Det ger förutsättningarna. Men man behöver inte vara stadsplanerare för att glädjas av en tur på landet.

Norr om Smygehamn ligger Östra Torps många runda små kalkugnar. Där framställdes kalkbruk till skånska husbyggen. Där bakom är själva kalkbrottet, idag vattenfyllt. Grodsången är hög, det är bas och alt i olika rytm. Näktergal och duvor. Ett paradis för steklar. Tyvärr också för fästingar visade det sig.

Strax väster om byn Hannas på väg 9 möts de tre kommunerna Tomelilla, Ystad och Simrishamn. I Hannas finns många hus med frontespiser. Gladsax är en särskilt fin by med slingrande väg och ålderdomliga hus. I kyrkan finns en målning från 1400-talet som visar ålfiske! Efter en risig skog och kullar på vägen mot Baskemölla hittar jag nybyggda spännande ekohus i två våningar.

Linblå fält, raps, vete och råg. Läplanteringar av gran runt äppleodlingar vid Bästekille och Kivik.

Sankt Olof är en ort med trottoar, vita kor vistas i Vitaby.

Rundturen går åter västerut och där mellan Svarte och Abbekås ligger det nya hotellet i gestalt av en silo och gör stadsplaneraren glad.

I Östra Wemmenhög löper tre broar från olika generationer över Dybecksån. Ett stenkast bort syns en runsten. Den äldre stenvalvsbron är från mitten av 1800-talet, en plattrambro av betong har inskriptionen år 1926. Och så dagens bro där jag kör nu.

Att flytta sig bara några kilometer ger nya vyer och nya infallsvinklar. Att iaktta och analysera bebyggelse, vägstruktur och landskap ger kunskap till stadsplanering och bevarandeplaner.

Madeleine Brandin

Arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons