Annons

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Dyrt och tråkigt bo ensam

Gemensamhetsboende har blivit populärt igen i takt med att andelen ensamhushåll växer.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 26 februari 2020
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

:

Madeleine Brandin
Madeleine BrandinFoto: Claes Nyberg

I radions P3 hörde jag ungdomar beklaga sig över jobbiga grannar som skulle prata i hissen när man kom hem utschasad, sopor i trapphuset, skällande grannhundar. Men då ringde lyssnare in och berättade hur skönt det var att få hjälp att sätta upp en hylla, låna en citron, prata över häcken.

Annons

Ensamhet kan vara en hälsorisk. Fler än var tredje hushåll i Sverige består av en enda person. Det är skönt bestämma själv, men tufft att inte dela upplevelser, vara ensam med funderingar, förutom att det är tråkigt att äta ensam.

Helsingborgshem har öppnat ”SällBo”, ett boende där äldre, invandrare och unga vuxna delar vardagen. Var och en har egen lägenhet, gemensamt finns vardagsrum, bibliotek, yogarum mm. Någon säger ”välkommen hem” när man öppnar dörren.

På Facebook finns en grupp ”Vi som vill bo kollektivt när vi blir gamla”. I Hammenhög byggs gamla skolan om till en kooperativ boförening HamBo med 14 lägenheter och gemensamt snickeri, matplats och trädgård. Vi gör det av ekonomiska och sociala skäl, vi vill ha roligt ihop. I Baskemölla bygger en förening ”Baskedal” 4 nya hus med 4 lägenheter i varje. Man betalar en insats och sedan en månadskostnad. Flyttar man får man tillbaka insatsen men lägenheten går tillbaka till föreningen.

På Form i Malmö finns ett diagram där människor markerat vad de kunde tänka sig att dela. Tandborste hörde inte dit! Men verktyg och vardagsrum. Fast tänk på gemensamma tvättstugor, härdsmältor för frustration. Husdjur, cykel och bil var populära att dela. Å andra sidan, många som bott på studentkorridor tycker några år var alldeles tillräckligt.

Det är balansgång mellan integritet och samvaro. I de flesta kollektivhus är man med i ett matlag och också i något arbetslag, till exempel sköta trädgården eller de tekniska installationerna.

Unga och gamla har ibland en knaper ekonomi. Nybyggda bostäder har höga hyror som de inte kan betala, därför finns bostadsbrist trots att det byggs mycket i Skåne. Synen på bostadsförsörjning skiljer mellan politiska partier. Boverket konstaterar att samhället behöver kliva fram. Kommunerna behöver hjälp att ordna boende där samhällets stöd behövs. Ett förslag som hörs är att staten går in som hyresgarant.

Ett hem är inte bara tak över huvudet. Det är grunden för att leva i samhället, kunna sköta ett jobb och uppfostra barn.

Ett tips är en lättvariant på kollektivboende: Matlag med vänner eller grannar då och då. Jag behöver bara laga mat själv ibland, jag har sällskap vid middagen, jag kan sitta kvar en kort eller längre stund. Slipper diska.

En tröst är att läsa referat i TA och YA om pensionärsföreningars oförtröttliga arbete. Det motverkar ensamhet. Hoppingivande!

Madeleine Brandin arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons