GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Doftspår av mänskligt liv

Snart ligger rapsdoften tung över slätten igen och vi vinglar rusiga i villakvarteren mellan hägg och syren.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Strosar genom staden försjunken i svartsynta tankar kring IS-återvändare, klimatkatastrofer, nationalism och globalism. Plötsligt känns en doft av något rent, kliniskt och fuktigt. Ur ventilgaller sittande på flerbostadshusets sockel pustar varma ångor av tvättmedelsdoft ut från husets tvättstuga. Här lever människor sitt vardagsliv. Vi upplever den byggda miljön inte bara med syn och hörsel, utan även med luktsinnet.

Länge efter att en person är utom synhåll på en öde gata, kan vi förnimma doften av cigarrett eller parfym. Eller förstå att någon har varit på träning, lukt av svett och träningskläder avslöjar. Änkan gråter när hon sätter näsan i den avlidnes kläder. Där finns fortfarande doftspår kvar.

Och i trappuppgången känns att någon lagat kåldolmar. Med ens trillar skarpa barndomsminnen av mormor över den som känner lukten.

I bostadsområdet märks tydligt när några i grannskapet eldar i kaminen. Ibland leder det till klagomål hos kommunernas miljönämnder, och kan i värsta fall leda till eldningsförbud. Samtidigt som fastighetsägare med kamin skattar sin lyckliga stjärna när de sett den nya teveserien ”Nedsläckt land”.

Likadana blommor kan dofta olika. Mange Friberg, docent vid biologiska institutionen vid Lund universitet har funnit att samma blomma kan dofta tallskog, tuggummi eller parfym beroende på var den växer. Han menar att det är för enkelriktat att bara bevara arter, det är interaktioner mellan arter som skapar ekosystem. En tysk skogvaktare, Peter Wohlleben, gjorde succé när han häromåret skrev en vetenskapsbaserad bok om trädens hemliga liv. Träd tar hand om varandras avkomma, de har känslor och minnen, och de kommunicerar med varandra. Doft av skogens barr och kåda lugnar stressade stadsbor.

Ystadsbor klagade i veckan till räddningstjänsten och miljöförbundet på en stark obehaglig kemisk lukt nattetid. Systembolaget i Ystad har tvingats stänga på grund av röklukt efter brand i taket.

När man kommer in i Trelleborg västerifrån luktar det ibland sur tång och det finns klagomål på färjorna i Ystad och Trelleborg, både på buller, dieselångor, lukt och partiklar.

Grannars näsor fäller ibland cannabisodlare. Medan avtagande luktsinne kan vara ett järtecken på begynnande Alzheimersjukdom. Doftallergiker skyr nya bilar med deras säljande doftbombade arom.

Murbruk, regnvåt jord, salvia, nyklippt gräs och brännässlor. Det finns något lyhört mänskligt i att observant uppfatta tillvaron och samhället och våra medmänniskor på ett sinnligt sätt. En plötslig doft av tvättmedel öppnar ett väldigt associationsflöde. Doft är en subtil kvalitet i våra liv, den väcker minnen, äckel eller kärlek.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare bosatt på Söderslätt

Läs mer