Ledare

Madeleine Brandin: Den goda kulturen finns lokalt

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Skånsk kultur i många former bär och lyfter. Man blir riktigt glad.

I höstens klara ljus och tidigt mörka kvällar duggar priserna tätt. De delas ut till årets företagare, årets eldsjäl, kultur- och idrottsstipendiater. Trelleborg håller galakväll 16 november och förra veckan blev författaren Anne Swärd Ystad kommuns kulturpristagare.

Tullhusstranden i Simrishamn fick i konkurrens med större byggprojekt Region Skånes arkitekturpris förra veckan. Vid ceremonin delades också ut miljö- och designstipendier. Industridesignern Hanne Pålsson från Skanör hade utformat ett nytt trygghetslarm. Röda korset fick pris för att ha lärt invandrade kvinnor att cykla. Caroline von Post driver ett företag som låter sy barnkläder och badrockar av gamla frottéhanddukar och nattlinnen av uttjänta hotellakan. Mirror Music har vidgat musikbegreppet genom att spela på bananer, vatten och handflator med elektriska strömkretsar. Människor blir instrument i sig själva.

Kultur är konst, musik och litteratur. Och arkitektur. Och dans. Teater. Och mycket mer. Musik är kanske den konstform allra flest nyttjar idag. Var och varannan lyssnar på musik i sina smarta telefoner och med kulturskolorna har musikutövandet blivit stort och framgångsrikt i Sverige.

Alla dessa priser visar kreativt nytänkande och fantasi. Många av oss finns i en byråkratisk kultur där arbetsdagen fylls med handlingsplaner och måluppfyllelsetabeller. Men både vardagens och det vetenskapliga språket utelämnar stora delar av verkligheten. Poesi är helt enkelt nödvändig i bild och språk. För själva livet. ”Jagets murar faller” var den poetiska rubriken på ett föredrag hos dominikanerna i Lund förra veckan. Det estetiska är något som sker sinnligt, fantasi och föreställning är något som lyfter oss att se över muren.

Ett allkonstverk av Johan Falkman som framfördes i Sankt Nicolai kyrka i Trelleborg i söndags gav möjligheter att på olika plan förstå och uppleva den historiska verklighet som vårt samhälle bottnar i. Orgelspel, sång, skulptur, film och skådespeleri gav olika ingångar. Ämnet var Luther med anledning av att det är femhundra år sedan kyrkoreformationen 1517. Luther reagerade i sina teser kraftfullt på avlatsbrev och relikdyrkan, han utnyttjade boktryckarkonsten så läsning av ordet blev en möjlighet får många. I Skåne genomfördes reformationen med början i Malmö, kyrkorna som kulturbärare förstatligades. Och hösten 2016 öppnade påve Franciskus för försoning mellan katoliker och protestanter vid ett remarkabelt besök i Malmö och Lund.

Det lokala är inte provinsiellt, god kvalitet finns lika väl lokalt som i stora städer. Höstens upplyftande flöde av konst, uppfinningar och idogt arbete tilltalar och inspirerar och får oss att tänka bättre, djupare och vidare.