unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Gästkrönika

Madeleine Brandin: Blixtrande energi att fånga

Vi omges av en oerhörd energi. Blixtar, solstormar, vattenfall, vindbyar, vulkanutbrott. En liten del av den energin försöker vi fånga in och göra elektricitet av.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Fullmåne och stillhet dessa ljusa sommarnätter. Dagen innan åskoväder. Ett magnifikt skådespel. Himlen blir bländande vit av blixtar. Men så händer det som inte kan hända. Blixten slår ned i ett stort flerbostadshus i Malmö, att Kronprinsen i närheten är en mycket högre byggnad hjälpte inte. Branden och släckningsarbetet pågick flera dygn och det är oklart om de boende kan flytta tillbaka hem. Blixten slog också ned i en villa som tog fyr i Nybostrand utanför Ystad. I Tomelilla brann Scans ståtliga disponentvilla ned, huset hade stått obebott länge, där var det inte blixten utan en misstänkt mordbrand. Jag har svårt glömma Södra Björstorps säteri utanför Brösarp, en högst remarkabel åttkantig byggnad som brann ned i höstas. Inför lågorna är människor små.

Blixtar är överjordisk elektricitet, alltför stor för oss, i alla fall när den slår ned. På Island, som jag nyligen besökte, är geologins krafter tydligt närvarande och människan liten. Dagliga jordskalv och risk för vulkanutbrott är en realitet. Husen konstrueras därefter. Under ytan strömmar brännhett vatten, var sjunde minut kastar gejsern Strokkur ut kokande vatten i en hög stråle. Det varma vattnet under ön tas tillvara och värmer upp alla hus. Energin är gratis (när ledningssystemen väl är byggda) och luften helt ren. En ovanlig känsla att inte behöva spara energi, utan kunna stå i behagligt varma rum med brett uppslagna fönster mot kylig uteluft.

I LTH -nytt (nr 2/2019) står att Sverige om 20-30 år mycket väl kan vara självförsörjande på el från vatten, vind och sol. Det är en missuppfattning att FN:s klimatpanel IPPC rekommenderar kärnkraft, de redovisar bara kunskapsläget. Ny kärnkraft är för dyr för att konkurrera mot snabbväxande sol- och vindkraftsteknik, säger Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem.

Sveriges största kommersiella solcellspark byggs just nu i Sjöbo kommun (under 2019 centrum för förnyelsebar energi) på Karl-Axel Dahlgrens mark i Tågra av Svea Solar. På en yta stor som 16 fotbollsplaner kommer får att gå och beta gräset runt solcellerna. Solenergin flödar fritt och den är gratis.

Midsommarljus i Skåne. Allt är vackert så man dånar. I Reykjavik släntrade man hem från restaurangen klockan 23 i strålande solsken. Bokhandlarna där hör till världens bästa, de har ett exceptionellt utbud av ny och gammal litteratur, där köper man inte bara böcker, utan man kan börja läsa dem i förväg på caféet som hör till. Bokhandeln är en kulturinstitution på samma vis som museer och konsthallar. Det skrivna och lästa ordet är mänskligt producerad energi. Som kan göra blixtnedslag!

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer

Grönsvarta Skansen säkrade spel i femman men här rödklädda Skegrie missar kval till division fyra efter helgens omgångar.

Sport

Skansen säkrade kontraktet i femman

Men Skegrie missar kval till division fyra.

FC Trelleborgs spelande tränare Chimezie Ojiego tar sig fram mot rödklädda BK Flagg.

Sport

FCT säkrade femteplatsen

Femetta innebär femteplats i division fyra.

IFK Trelleborgs Johanna Olsson avancerar i matchen mot Vellinge IF.

Sport

IFK på kvalplats efter övertidsmål

Spelar för nytt kontrakt i sista omgången.

Dardan Kastrati ler efter ett av sina tre mål mot Gylle. Här klappar han om Asmir Rozajac som gjorde två mål för FC City Trelleborg som vann med 7–1.

Sport

Trelleborgs nya klubb stormar mot femman

Det nya laget har ännu inte förlorat.

Vikings Tobias Dyk försöker ta sig fram mot Alvesta.

Sport

Ishockey: Vikings tappade premiären i sista perioden

Nyförvärvet: ”Vi skulle trampat igång det tidigare.”

Det strider inte mot sekretessen att lämna ut en förteckning över vilkas datorer som stals vid ett inbrott på Rådhuset. Det har kammarrätten beslutat. Kommunen måste nu lämna ut handlingen.

Trelleborg

Kommunen vägrade lämna ut allmän handling – får bakläxa

Måste lämna ut en förteckning över vilkas datorer som blivit stulna.