Ledare

Madeleine Brandin: Blixtrande energi att fånga

Gästkrönika Artikeln publicerades

 

Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Madeleine Brandin

Vi omges av en oerhörd energi. Blixtar, solstormar, vattenfall, vindbyar, vulkanutbrott. En liten del av den energin försöker vi fånga in och göra elektricitet av.

Fullmåne och stillhet dessa ljusa sommarnätter. Dagen innan åskoväder. Ett magnifikt skådespel. Himlen blir bländande vit av blixtar. Men så händer det som inte kan hända. Blixten slår ned i ett stort flerbostadshus i Malmö, att Kronprinsen i närheten är en mycket högre byggnad hjälpte inte. Branden och släckningsarbetet pågick flera dygn och det är oklart om de boende kan flytta tillbaka hem. Blixten slog också ned i en villa som tog fyr i Nybostrand utanför Ystad. I Tomelilla brann Scans ståtliga disponentvilla ned, huset hade stått obebott länge, där var det inte blixten utan en misstänkt mordbrand. Jag har svårt glömma Södra Björstorps säteri utanför Brösarp, en högst remarkabel åttkantig byggnad som brann ned i höstas. Inför lågorna är människor små.

Blixtar är överjordisk elektricitet, alltför stor för oss, i alla fall när den slår ned. På Island, som jag nyligen besökte, är geologins krafter tydligt närvarande och människan liten. Dagliga jordskalv och risk för vulkanutbrott är en realitet. Husen konstrueras därefter. Under ytan strömmar brännhett vatten, var sjunde minut kastar gejsern Strokkur ut kokande vatten i en hög stråle. Det varma vattnet under ön tas tillvara och värmer upp alla hus. Energin är gratis (när ledningssystemen väl är byggda) och luften helt ren. En ovanlig känsla att inte behöva spara energi, utan kunna stå i behagligt varma rum med brett uppslagna fönster mot kylig uteluft.

I LTH -nytt (nr 2/2019) står att Sverige om 20-30 år mycket väl kan vara självförsörjande på el från vatten, vind och sol. Det är en missuppfattning att FN:s klimatpanel IPPC rekommenderar kärnkraft, de redovisar bara kunskapsläget. Ny kärnkraft är för dyr för att konkurrera mot snabbväxande sol- och vindkraftsteknik, säger Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem.

Sveriges största kommersiella solcellspark byggs just nu i Sjöbo kommun (under 2019 centrum för förnyelsebar energi) på Karl-Axel Dahlgrens mark i Tågra av Svea Solar. På en yta stor som 16 fotbollsplaner kommer får att gå och beta gräset runt solcellerna. Solenergin flödar fritt och den är gratis.

Midsommarljus i Skåne. Allt är vackert så man dånar. I Reykjavik släntrade man hem från restaurangen klockan 23 i strålande solsken. Bokhandlarna där hör till världens bästa, de har ett exceptionellt utbud av ny och gammal litteratur, där köper man inte bara böcker, utan man kan börja läsa dem i förväg på caféet som hör till. Bokhandeln är en kulturinstitution på samma vis som museer och konsthallar. Det skrivna och lästa ordet är mänskligt producerad energi. Som kan göra blixtnedslag!

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt