Ledare

Madeleine Brandin: Även Sjöbo har ett universitet

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Investera i stan, ge bidrag till landsbygden. Inte alls.

Stad och landsbygd är i obalans och förstår inte varandra, säger Julia Fredriksson, forskare vid Chalmers. Det urbana står för framgång och framtid, värderas högst och prioriteras. Då blir det lätt att tala om närande städer och tärande landsbygd, vilket inte är sant. Byinvånare klagar på att politikerna bara satsar på städerna. Vi ”utanför gatlyktorna” kommer i andra hand.

Region Skåne har ihop med kommunerna hållit konferenser under året om hur samverkan över kommungränser kan vitalisera hela Skåne. Vid slutseminariet Stad och Land förra veckan var ordföranden i ”Hela Sverige ska leva” inbjuden som talare. Hon hade hämtats med taxi tidigt på morgonen i Hallstahammar, landat på Sturup och var på plats i Malmö klockan 9. Klockan 13 skulle hon påbörja hemresan för att äta middag med familjen vid 17-tiden. Taxichauffören som kört henne var född i Irak, kom till Sverige som fyraåring och pluggade nu till läkare i Polen. Han flög från Skavsta och pendlade mellan Örebro och Warszawa. Det låter smått fantastiskt. Och är vardag för många människor.

Samtidigt finns det människor som känner sig övergivna av samhället, vårdcentralen har stängt och skolan lagts ned, affären är ett minne blott och bredbandet är undermåligt. Då hjälper det föga att man kan pendla. Och pendla kan bara vuxna personer göra, barn måste samlas fysiskt på plats i förskola och skola och gamla sitter fast på äldreboendet.

Planering är abstrakt och långsiktigt. Men mycket dagligt arbete pågår hela tiden. Vill man vara konkret kan man till exempel uppmärksamma nyanlagda torg eller cykelvägar, lyfta fram, visa och fira det. En by i taget i fokus. Byars egen växtkraft finns utanför samhällsinsatser. Smidighet och hjälpsamhet från kommunen kan räcka långt.

Statliga regelverk och åtgärder har sina sidor. Upphandlingsreglementet uttalar att lokala företag inte får gynnas. Det vore väl tvärtom önskvärt att just lokala företag användes, att skolböckerna köptes av lokala bokhandeln och potatisen från gården nästgårds. Förra veckan meddelades att statliga myndigheter ska flyttas ut från Stockholm. Många menar att det varit bättre för landsbygden att få behålla lokala skattekontor, försäkringskassor och poliser än att flytta ut dessa verk.

Jag gillar att bo i Trelleborg, men inte utan byarna, stränderna och den fria horisonten över åkrarna. Vänner har valt Malmö, andra valde Skillinge, Simrishamn och Skivarp. Det är det som är det fina med möjligheternas Skåne. Alla bygder bebos. Människor där trivs och har möjligheter. Det är farligt med delat land.

”Jag bor i Sjöbo kommun. Där har vi ett universitet. Det ligger 30 minuter härifrån, det heter Lunds universitet.” Så sa en av deltagarna på konferensen förra veckan. Just det. Det beror på vilken blick man har.