Ledare

Madeleine Brandin: Återbruk av överflöd

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Ekonomi betyder hushålla. I helgen som gick var det antikmässa i Brösarp, stor leksaks- och barnklädersloppis i Anderslöv, klädbytardagar i Trelleborg och i Ystad. Detta är riktigt modernt, trender i framkant. Dela är det nya äga. Återanvända är att hushålla med resurserna.

Under tiden framkastar regeringspartierna det ena skatteförslaget efter det andra. Det är ändrade regler för småbolag, flygskatt och statlig inkomstskatt. Staten står inför stora utgifter, polisen och skolan behöver mer. Oppositionspartierna kvider och hotar med misstroendevotum.

Man talar om att konsumtion får hjulen att rulla. Och människor älskar att konsumera. När man analyserar turismekonomi, så visar det sig att av en turismkrona är hälften, 49 procent, varuhandel och shopping. Restaurangbesök och boende uppgår till 17 och 15 procent.

På Österlen och Söderslätt väntar vår- och konstrundor. Många får lust att köpa nytt, handla något vackert. Så öppnar man skåpen och ser att där är fullt av kläder och saker. En tumregel brukar vara, en sak in, två saker ut. Det kallas cirkulär eller delningsekonomi. De stora nätplattformarna Tradera och Blocket är återanvändning på affärsmässig bas, skapade av landsbygdsinnovatörer i Sverige.

Frälsningsarmén med Myrorna och Pingstkyrkans Second Hand tar ett steg till och arbetar altruistiskt med gåvor från privata givare. I Malmö city finns en järnhandel där man får låna verktyg gratis. Var så god, ta ett äpple skriver mina grannar vid en korg under sitt träd på hösten. Det finns gåvogrupper på Facebook, spontana insamlingar till någon som kommit i beråd.

Det mest kända delandet idag är nog Wikipedia, använt av nästan alla och fungerande utan vare sig reklam eller vinster.

”På- förfrågan- ekonomi” är när ett behov löses direkt, oftast över Internet. Spotify är ett exempel, Ubertaxi ett annat.

En bil används idag bara 3 procent av tiden. Bilpooler och hyrcyklar blir snabbt vanligt i städerna. Skjutsgruppen i Göteborg har 70 000 vänner och 370 grupper. När någon vill resa någonstans, till jobbet, en festival eller Vasaloppet så erbjuder man skjuts åt andra som ska åt samma håll. Det gäller både bil, semesterbåt och lastbilstransport.

Men ibland efter en arbetsdag fullmatad av intryck och på väg hem till familjens middag må det vara förlåtet att önska tystnad och ensamhet. Jag samåker gärna om jag slipper prata, jag lånar gärna ut mina böcker om jag får tillbaka dem. Använd min snöskoffa, men ta ett tag utanför min dörr också. Och rensa för all del tvättmaskinens sil efter dig!

Bil- och cykelpool och elbil är bäst i staden. Men samåkning, att dela verktyg och maskiner, byta färdigheter så att en person kan jobba både med post, på bibliotek och på vårdcentralen är en reell möjlighet för landsbygden. Så kan Hela samhället leva.