Annons
Ledare

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Året som gått ur bygg- och miljövinkel

Snickra, blanda cement, rensa dagvattenbrunnar och bygga skyddsvallar.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 23 december 2021
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tvärpilen i Kivik belönades med arkitekturpriset 2021.
Tvärpilen i Kivik belönades med arkitekturpriset 2021.Foto: Roger Bing

Cementa på Gotland. Plötsligt saknades tillstånd, alla verkade tagna på sängen, regeringen fick ta specialbeslut, jurister överklagar. Vi behöver så klart cement. Att köpa den från utlandet betyder inte en bättre miljö.

Reportage i Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda har beskrivit ifrågasatta skeenden kring byggande i städernas hamnområden. Men vi har också kunnat läsa om andra positiva byggprojekt. Nästa år ska nya bostäder byggas i Smygehamn och i Beddinge, norra Trelleborg har haft markanvisningstävling. Familjens hus invigs i Anderslöv, redan färdigställda flerbostadshus i Skurup och Sjöbo följs av flera. I Simrishamn fick Tvärpilen i Kivik årets arkitekturpris och Saluhallen i Ystad fick kulturpris.

Annons

Byggbranschen är speciell. Hantverkskunnande är eftertraktat och tusentals bygglov för om- och tillbyggnader av småhus har blivit verkliga. Sommarsolen sken på visslande murare och målare med tusenskönor kring fötterna, medan takläggare uppflugna på stegar småsjöng i tävling med drillande koltrastar. Fönster har lagats, dörrar bytts ut, nya uterum lockar till ljumma höstkvällar.

Det uppdagas då och då svart utnyttjad arbetskraft utan rimliga löner och arbetsplatser utan säkerhetsutrustning. Efter skandalerna kring bostadsrättsföreningen Ida i Malmö kommer regelverket kring bostadsrätter att ändras, men det tar tid. Familjer har tvingats leva åratals i lägenheter utan värme, utan fungerande hissar och med fukt och ohyra. Därtill har de förlorat sina besparingar till skurkar genom sina lägenhetsköp.

Parkering blev en fråga som blossade upp årets sista månad. I Sjöbo nekades ett byggprojekt på grund av att det saknades p-platser. Trelleborgs nya policy är förvånande nog noll bilplatser för nya flerbostadshus. Det kommer att orsaka framtida konflikter. Sydkustens stadskärnor ska vara attraktiva för hela sitt omland. Då ska det vara enkelt och lätt att parkera medan man gör sina inköp.

Under året drabbades städer även i Sverige och Europa av skrämmande högvattenstånd, floder som översvämmade hela städer, underdimensionerade dagvattensystem. Under senhösten har det varit medborgardialog kring ”Höjda havsnivåer och översvämningar i Trelleborgs kommun”.

Vi har återkommande under femtio år fått höra att civilisationen snart är raserad, vår tid är ute, om arton månader, om tre år. Inte konstigt att ungdomar får klimatångest. Men vi behöver inte skrämmas och skapa miljöpanik utan hellre allvarligt agera för att bli smartare och fokusera på anpassning, hushållning och innovation.

Vågar vi önska kreativa och trygga skolmiljöer, vackra och spirituella äldreboenden, sunda material och hållbara tekniska installationer inför 2022.

Madeleine Brandin, arkitekt och författare bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons