GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Arbeten i en föränderlig tid

Man ska arbeta och försörja sig. Det är en fråga om moral och solidaritet. Men samhället förändras.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Stefan Löfven upprepade i sin regeringsförklaring ”Alla som kan arbeta ska arbeta”. Moderaterna säger att hela Sverige ska jobba, fler ska få jobb och färre ska få bidrag.

Det är vi helt införstådda med, det är så vi tänker om livet. Arbete ger den enskilde pengar att leva på, skatt på arbete är förutsättning för vård, skola och omsorg. Arbete och arbetskollegor ger också livet värdighet, innehåll och stabilitet åt vardagen.

Men arbeten förändras snabbt. Enkla jobb finns knappt längre. Många gamla tunga industrijobb utförs av robotar. I LTH-nytt, magasin för Lunds Tekniska högskola, nr 1 2019, kan man läsa om pågående forskning rörande artificiell intelligens, digitalisering, maskininlärning och reglerteknik. Artificiell generell intelligens, AGI, anas vid horisonten, det är en AI som är som du och jag, fast den aldrig blir trött, är mycket snabbare och alltid exakt.

Många arbeten kommer att försvinna, till exempel spås lastbilschaufförer snart ersätts av självkörande bilar. Då väcks nygamla teorier till liv. Roland Paulsen, doktor i sociologi, liksom Bodil Jönsson, professor emerita, talar emot arbetslinjen och förespråkar basinkomst, ibland kallad medborgarlön. Till alla, som ett barnbidrag. Den skulle ersätta a-kassa, sjukförsäkringar och socialbidrag som idag betalas ut till människor som av olika anledningar inte kan arbeta och försörja sig själva. Många tycker det är en helt absurd tanke.

Basinkomst lockar nog dem som arbetar som musiker, konstnär, filmare, även konsulter och småföretagare. Då är det bra att kunna betala mat och bostad medan man jobbar med idéer som ger oregelbundna och små inkomster.

En del kommer att slöa till och ligga på soffan. Men att slippa redogöra för sitt liv för en arbetsförmedlare, som ändå bara har ett jobb till var tionde sökande, kan vara upplyftande. Undersökningar visar att de flesta, trots basinkomst, skulle fortsätta att lönearbeta för att få mer pengar. Man väljer att kärleksfullt ta hand om barn och gamla. Av klimatskäl kommer ideellt arbete i rörelser som ”Hemmaodlat” att växa.

Människans drivkraft är att upptäcka, uppfinna, tänka och skapa. Mycket behöver göras och förbättras. Nya arbetsuppgifter bildas. Skånska kommuner måste till exempel förbereda åtgärder för havsnivåhöjningar, sjukhusen i Ystad och Trelleborg stabiliseras, ungdomars psykiska ohälsa tas om hand, färjornas utsläpp stoppas.

Vi kommer säkert att få höra mer om basinkomst och om arbetsbrist. Att fundera över vad artificiell intelligens kommer att innebära för arbetslivet är nödvändigt. Även en tidningskrönika kan komma att skrivas autonomt i framtiden!

Madeleine Brandin

arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer