Ledare

Madeleine Brandin: Allt upprepas, generation efter generation

Ledare Artikeln publicerades

Tiderna förändras, men är ändå alltid desamma.

Att läsa tidningen idag är en märklig déjà-vu-upplevelse. Inte bara väderprognoserna är lika år efter år. I en dagstidning 10 november 2014 stod att tio poliser dödats i Jalalabad, 23 november 2014 dödade en självmordsbombare 45 människor och skadade 60 under en volleybolltävling i Afghanistan. Det kunde lika gärna varit dagens tidning. Trots en massiv militär insats av USA och Nato och omfattande bistånd visar det sig åter att det bergiga, otillgängliga Afghanistan är omöjligt att kontrollera.

I tidningarna för ett år sedan kunde man läsa om belägringar i Syrien, självmordsdåd i Damaskus. Idag läser man om Assad, om IS ohyggligheter och att hälften av landets befolkning är på flykt. Under sex år har detta fruktansvärda krigande pågått i Syrien. För 150 år sedan fanns inte Syrien som land men det var ändå krig, då mellan stammar.

Här hemma finns allt fler ledsna flyktingar med allt mer grusade förhoppningar, skolledare som sliter sitt hår för att ordna undervisning, kommuner som fruktlöst tittar på bostadsbristen. Låglönejobb har blivit en visa som går i repris.

Lokalt visar sig kommuner inkompetenta och bråkiga. I Trelleborg och Ystad säger man tjurigt ”dumma staten”utan att förstå att man måste samverka kring infrastrukturfrågor.

Allt upprepar sig. Eller levnadsbetingelserna förbättras för många, men inte människans psyke. Verkar det. Det gör att man drabbas av samhällsångest. Hur ska man kunna stå ut. Man kan sticka huvudet i sanden, strunta i omvärlden och roa sig. Det pågick ett dekadent nöjesliv innan andra världskriget bröt ut liksom innan romarriket föll samman.

Helt andra exempel är de svenska läroplanerna, som skrivs om av varje ny regering. Nästan varje skånsk kommun har en naturvårdsplan och en kulturskyddsplan. Jag har förundrats över att varje ny generation politiker och tjänstemän gör nya sådana planer. Det är som om man inte på riktigt kan införliva och ta till sig sådant där man inte själv har investerat eget engagemang och arbete.

Många tonårsföräldrar våndas över att deras ungdomar inte kan ta till sig kunskapen att det inte är bra att supa sig plakat, utan att det måste prövas och bli en egen erfarenhet.

Varje generation verkar vilja kriga, supa och för all del göra natur- och kulturskyddsplaner. Människan verkar hela tiden bygga världen om och om igen. ”Vad som har varit är vad som kommer att vara” (Predikaren 1:9).

Nobelprisförfattaren Salvatore Quasimodo har sagt att diktaren förändrar världen eftersom dikten omvandlas till etik genom att den slår direkt mot människans hjärta. Vi kan vända oss mer inåt än utåt, fundera mera över vad det är att vara människa än vad samhället är och gör. Politik borde handla även om det.

Fakta

Madeleine Brandin

är arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt.

Visa mer...